آیا از مزایای پا مصنوعی کربنی اطلاع دارید؟ پروتز پا کربنی به افرادی که دچار قطع عضو در ناحیه پا شده اند کمک خواهد کرد تا به راحتی راه رفته و قدرت و امید به ادامه زندگی را بازیابند. در این مطلب به شرح مزایا، کاربردها، معایب و هزینه این پروتز پای کربنی خواهیم پرداخت.
امروز پروتزها پیشرفت چشمگیری داشته اند و از پروتزهای ساده و پلاستیکی به پروتزهای روباتیک ارتقا یافته اند. پا مصنوعی کربنی از جمله پیشرفت هایی است که در زمینه تولید پروتزهای پا صورت گرفته است و یک جایگزین بسیار مناسب، راحت , سبک برای پای قطع شده می باشد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا صفر تا صد اطلاعات در رابطه با این پروتزها را ارائه دهیم.
مرکز تخصصی ساخت پنجه کربنی کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان بوده است . برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید با ما در ارتباط باشید
در طی چندین سال اخیر شاهد پیشرفت های چشمگیر و تحولات بزرگ در زمینه طراحی و تولید اندام های مصنوعی خصوصا پا بوده ایم. در راستای این تحولات، ماده اولیه ساخت پروتزها تغییر کرده و فیبر کربن جایگزین متریال اولیه شده است. فیبر کرین که بسیار سبک بوده و دارای ویژگی های متعدد می باشد، توانسته هزاران نفر از بیماران مواجه شده با قطع عضو در ناحیه پا را نجات دهد و به زندگی باز گرداند.
ظهور این پروتزهای کربنی علاوه بر بازگرداندن ورزشکاران به روزهای طلایی ورزش خود، منجر به رکورد شکنی آن ها نیز شده است که این امر کیفیت زندگی این دسته از افراد را نسبت به گذشته متحول کرده است. شایان به ذکر است که جنس کفی این پروتزها از کربن بوده و دریافت انرژی لازم برای پاها از شست پروتز صورت می گیرد. تمامی موارد ذکر شده باعث شده است که افراد در هنگام استفاده از این پروتزها، حسی شبیه به راه رفتن با پای واقعی را داشته باشند.
پا مصنوعی کربنی که امروزه نسبت به ویژگی های منحصر به فرد کاربران طراحی و تولید می شود، دارای مشخصات و ویژگی های خارق العاده ای بوده و بهترین گزینه برای جبران فقدان پای طبیعی می باشد. از جمله این ویژگی ها عبارتند از:
مقاومت بالا
همان طور که میدانید استخوان ها و ماهیچه ها وزن بدن را متحمل شده که در صورت قطع عضو پا این عملکرد دچار اختلال خواهد شد. یکی از ویژگی های مهم پروتزهای فیبر کربن، شبیه سازی عملکرد استخوان های بدن می باشد. فیبر کربن های به کار برده شده در پروتزها دارای مقاومتی حدود ۷۰۰ مگا پاسکال و خاصیت کشسانی ۷۰ گیگابایت پاسکال می باشد. همچنین چگالی این پروتزها حدود ۱/۶ گرم بر میلی گرم بوده که موجب مقاومت بالا در پروتز خواهد شد. از دیگر ویژگی های فیبر کربن به سختی بسیار بالای آن می توان اشاره نمود.
توزیع بهینه وزن
همان طور که گفته شد پروتزهای ساخته شده با فیبر کربن دارای مقاومت بالایی می باشند و یک جایگزین بسیار مناسب و کارآمد برای پای قطع شده هستند. در کنار استحکام بالا، این پروتزها دارای وزن سبکی می باشند، به گونه ای که می توان گفت حدود ۶۰ درصد از پای طبیعی سبک تر هستند. نکته حائز اهمیت در این زمینه نحوه توزیع مناسب وزن می باشد. خوشبختانه پروتزهای پنجه کربنی به سادگی به توزیع بهینه وزن می پردازند و راه رفتن برای کاربران را تسهیل می کنند.
مقاوم نسبت به خوردگی
در کنار تمامی ویژگی های ذکر شده، پروتزهای پا باید در برابر خوردگی مقاومت بالایی داشته باشند. تا به امروز هیچ ماده ای به غیر از فیبر کربن این ویژگی ها را دارا نبوده است. این ماده علاوه بر مقاوم بودن در برابر باکتری ها، عفونت ها، نمک و تعریق، از زیبایی قابل قبولی نیز برخوردار است. بنابراین هیچ متریالی را نمیتوان در مقایسه با فیبر کربن جهت ساخت پروتز پا قرار داد.
استحکام کششی
یکی از ویژگی هایی که باید پروتزهای پا از آن برخوردار باشند، استحکام کششی یا استحکام نهایی می باشد. متریالی نظیر فیبر کربن با داشتن ترک های داخلی، فشار بالایی را تحمل کرده و به راحتی نمی شکنند. فیبر کربن خصوصیاتی شبیه به تاندون ها را از خود نشان داده و به همین جهت یکی از بهترین متریال ها جهت ساخت پروتز می باشد.
مقاوم در مقابل فرسودگی
از دیگر ویژگی های لازم در پروتزهای پا، مقاومت بالا در مقابل فرسودگی می باشد. از آن جایی که ساختار پروتزها در طولانی مدت ثابت نبوده و دچار دگرگونی خواهد شد، باید در ساخت آن متریالی با طول عمر و کیفیت بالا را به کار برد که فیبر کربن این ویژگی را نیز دارا می باشد.
غیر قابل اشتعال
الیاف کربنی متریالی است که از لحاظ شیمیایی خنثی بوده و در برخورد با آتش نیز نسوز و غیر قابل اشتعال می باشد. این ویژگی سبب شده است که الیاف کربن در ساخت لباس های آتش نشانی و پتوهای اطفا حریق نیز به کار برده می شود.
نسبتا گران
با توجه به ویژگی های متعدد فیبر کربن نظیر سبکی، استحکام و سختی پروتز، این ماده قیمت بالایی دارد. البته شایان به ذکر است که محصولات ساخته شده توسط فیبر کربن به راحتی قابل تعمیر بوده و هزینه تعمیر آن کم می باشد که این مورد نیز از مزیت های فیبر کربن محسوب می شود. ویژگی های کاربردی این متریال سبب جذابیت آن میان کاربران و پذیرفتن هزینه های بالای آن شده است.
انواع پا مصنوعی کربنی
نسبت به نیازهای بیمار دچار قطع عضو، پروتزها انواع مختلفی را شامل می شوند. همان گونه که ذکر شد، اکثر پروتزها از الیاف کرین ساخته شده اند که در هنگام راه رفتن به راحتی وزن بدن را تحمل کرده و پس از ایستادن دوباره به حالت اولیه باز می گردند. این پروسه که به بیمار امکان راحت را می دهد، پاسخ دینامیک نام دارد. پروتزها نسبت به این که دارای مکانیسم مچ پا و قوزک یا مکانیسم زانو هستند، انواع مختلفی را شامل می شوند که عبارتند از:
انواع پروتزهای دارای مچ پا و قوزک
پروتز مدل ساده: این دسته از پروتزها دارای قوزک مچ پای ثابت بوده و امکان حرکت محدود را در پا ایجاد می کنند. البته ممکن است برخی از آن ها یک محور را نیز شامل شوند که به حرکت مچ پا به بالا و پایین کمک نماید.
پروتز مدل پیچیده: این پروتزها دارای حرکت چند محوری هستند و به کمک آن ها می توان بر روی سطوح مختلف از جمله زمین های ناهموار به راحتی راه رفت.
پروتزهایی با عملکرد بالا: با استفاده از این دسته از پروتزها، می توان فعالیت های شدیدتری اعم از یک ورزش خاص، پریدن، دویدن و راه رفتن را انجام داد.
انواع پروتزهای کربنی با مکانیسم زانو
مکانیسم ساده: این پروتز قابلیتی دارد که می توان به هنگام نشستن آن را فعال کرد و در هنگام راه رفتن و ایستادن آن را قفل نمود.
مکانیسم پیچیده: این نوع پروتز متناسب با وزن بدن فعال و غیر فعال می شود. به این صورت که با قرار گیری وزن روی پا، پروتز روی حالت قفل قرار می گیرد و با برداشته شدن وزن از روی پا، پروتز از این حالت خارج می شود. بنابراین به هنگام راه رفتن به راحتی پا جلو برده می شود.
پروتز رایانه ای با مکانیسم هیدرولیک: حسگرهای موجود در این پروتز، با نظارت بر حرکت بیمار به راه رفتن کاربر به طبیعی ترین حالت کمک می کنند.
الیاف کربنی به کار برده شده در پروتزهای پا، دارای مزایای متعددی هستند، اما از مهم ترین مزایای آن ها می توان به وزن سبک و دوام بالای آن ها اشاره نمود. همچنین می توان گفت که این پروتزها نسبت به دما کمی حساس بوده و در دماهای بالا و پایین به مقدار ناچیزی انبساط و انقباض دارند. البته از معایب این ماده می توان به شکننده بودن آن تحت فشار بالا اشاره نمود. شایان به ذکر است که الیاف کربن، وزن انسان را تحمل خواهد کرد، اما در صورت وارد شدن نیروی مستقیم و قوی، ترک خواهد خورد. در زیر مزایا و معایب پای مصنوعی کربنی را جمع بندی کرده ایم:
مزایا پروتز کربنی پا
وزن بسیار سبک تر نسبت به پای طبیعی
دوام بالا
انعطاف پذیری بالا
مقاومت خوب در برابر حرارت
استحکام بالا
معایب پروتز کربنی پا
قیمت بالای پروتز
شکننده بودن تحت فشار زیاد
هزینه پا مصنوعی کربنی
قیمت پا مصنوعی کربنی نسبت به میزان قطع شدگی پا و شرایط و نیاز بیمار متفاوت خواهد بود. علاوه بر قیمت اولیه پروتز، باید به این نکته نیز توجه نمود که ممکن است در طول زندگی نیاز به چندین مرتبه تعویض پروتز باشد، زیرا دوام این پروتزها متناسب با فعالیت کاربر، سن و رشد بیمار متفاوت می باشد که این امر نیز هزینه های بیشتری را شامل خواهد شد. همچنین نسبت به این که شما نیاز به مفصل زانو دارید یا خیر، هزینه پروتز متغییر می باشد.
قطعا یک پروتز زیر زانو از پروتز بالای زانوی انعطاف پذیر، هزینه های کمتری را در بر می گیرد. گران ترین پروتز کربنی پا نیز، پروتزهایی هستند که توسط رایانه کنترل می شوند. جهت تهیه هر یک از پروتزهای پای کربنی ذکر شده و آگاهی از قیمت آن ها می توانید به کلینیک کاویان طب مراجعه کرده و این پروتزها را با قیمت بالا تهیه کنید.
تحولات عظیم صورت گرفته در ساخت پروتزها، منجر به طراحی و تولید پا مصنوعی کربنی شده است که به افراد دچار قطع عضو زندگی کاملا طبیعی را خواهند بخشید. طراحی این پروتزهای پا به گونه ای است که حتی افراد دچار قطع عضو از ناحیه ساق پا نیز می توانند بدون لنگیدن و به راحتی راه بروند. پروتزهای کربنی پا که از متریال اولیه فیبر کربن ساخته شده اند، دارای ویژگی های متعدد نظیر سبک بودن، انعطاف پذیری بالا، استحکام و مقاومت خوب می باشند که با توجه به قیمت بالا، محبوبیت بسیاری در میان کاربران به دست آورده است. جهت تهیه این پروتزها می توان به کلینیک کاویان طب مراجعه نمود تا پا مصنوعی کربنی متناسب با نیاز و فعالیت های روزانه شما با بالاترین کیفیت طراحی و تولید شود. در صورت هر گونه ابهام در این زمینه می توانید از کارشناسان ما در کلینیک کاویان طب کمک بگیرید.