چه عوامل منجر به کوری چشم افراد می شود؟ یکی از با ارزش ترین دارایی های هر فرد، بینایی او می باشد که باید در صورت مواجه شدن با هر گونه علائم بیماری چشمی آن را جدی گرفت و سریعا جهت درمان کوری چشم اقدام نمود، زیرا عدم درمان برخی از بیماری های چشمی نهایتا منجر به کور شدن چشم خواهد شد.
دسته ای از بیماری های چشم به راحتی در خانه قابل درمان بوده و علائم آن به طور خود به خودی از بین خواهد رفت، اما برخی دیگر از این بیماری ها ممکن است عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد که باید جهت حفظ سلامت چشم به پزشک متخصص مراجعه نمود. با ما در این مطلب همراه باشید تا به شرح انواع بیماری های چشمی و علل کوری چشم بپردازیم.
متاسفانه امروزه بسیاری از افراد به بیماری های چشمی و ضعف در بینایی مواجه اند که در برخی از افراد، عدم درمان این بیماری ها، کوری چشم را به همراه خواهد داشت. از جمله علل اصلی کم بینایی و کوری چشم، می توان به بیماری های چشمی مرتبط با افزایش سن نظیر آب مروارید، دژنراسیون ماکولا، گلوکوم و رتینوپاتی دیابتی اشاره نمود.
بیماری هایی نظیر استرابیسم و تنبلی چشم در صورت تشخیص و درمان زود هنگام قابل درمان می باشد. بهترین روش جهت محافظت از چشم و بینایی، مراجعه منظم به چشم پزشک می باشد. در زیر به شرح مهم ترین بیماری های چشم، علل ایجاد و روش های درمان آن ها خواهیم پرداخت:
نزدیک بینی چشم
افرادی که با مشکل نزدیک بینی چشم دست و پنجه نرم می کنند، قادر به دیدن اشیا دور به وضوح نمی باشند. علت بروز این عارضه، بزرگ تر بودن طول کره چشم و انحنای بیش از حد قرینه می باشد. همین امر سبب عدم قرار گیری نقطه کانونی عدسی روی شبکیه خواهد شد. عواملی نظیر کارهای ظریف مانند بافندگی و خیاطی، کار زیاد با کامپیوتر یا موبایل، نگاه کردن به اشیا به طور مداوم از نزدیک و ژنتیک از جمله دلایل بروز نزدیک بینی می باشند. از روش های درمان نزدیک بینی می توان عمل لیزیک، لنز تماسی و عینک را نام برد.
دوربینی چشم
دوربینی چشم یکی از مشکلات شایع چشم می باشد که با افزایش سن احتمال بروز آن بیشتر می باشد. علت این عارضه نیز قرنیه غیر طبیعی و کوچک تر شدن چشم می باشد که در پی آن، نقطه کانونی عدسی به جای شبکیه، پشت آن تشکیل خواهد شد. از علائم این بیماری می توان به خستگی چشم، دید تار، سر درد و چشم درد اشاره نمود. جهت درمان این عارضه نیز جراحی، استفاده از لنز یا عینک توصیه می شود.
پیر چشمی
از بیماری های شایع چشم در افراد مسن می توان پیر چشمی را نام برد که علائم آن عدم توانایی دیدن اجسام نزدیک یا ریز به وضوح باشد. احتمال اشتباه گرفتن عارضه پیر چشمی با دوربینی چشم به دلیل علائم مشابه وجود دارد، اما باید توجه کرد که پیر چشمی زمانی ایجاد می شود که انعطاف پذیری عدسی طبیعی چشم از دست رفته است. لنزهای اصلاحی و استفاده از عینک از جمله روش های درمان این عارضه می باشد.
آب مروارید (کاتاراکت)
کدر شدن عدسی چشم اصطلاحا کاتاراکت یا آب مروارید نامیده می شود. شایان به ذکر است که آب مروارید یکی از اصلی ترین علل کوری چشم در سراسر جهان می باشد. این بیماری در هر سنی ممکن است بروز کند و از آن جایی که به آرامی ایجاد می شود، علائمی نظیر قرمزی، درد و آبریزش چشم را به همراه خواهد داشت.
از علل ایجاد آب مروارید می توان به بالا رفتن سن، آسیب و ضربه به چشم و قرار گیری چشم در معرض اشعه فرابنفش اشاره نمود. با وجود این که بیماری آب مروارید توسط جراحی قابل درمان می باشد، اما عدم درمان به موقع آن، احتمال کور شدن چشم را افزایش می دهد.
آب سیاه (گلوکوم)
بالا رفتن فشار چشم بیش از حد طبیعی سبب آسیب به عصب بینایی شده که عدم کنترل آن، از بین رفتن بینایی و حتی کوری چشم را به همراه دارد. بنابراین بالا رفتن فشار چشم منجر به ایجاد آب سیاه نیز خواهد شد. البته شواهد حاکی از آن است که گاهی اوقات گلوکوم با فشار طبیعی چشم نیز ایجاد خواهد شد.
بیماری گلوکوم را می توان به دو دسته زاویه باز و زاویه بسته تقسیم نمود که گلوکوم زاویه باز در طولانی مدت و به آرامی پیشرفت خواهد کرد و فرد تا زمان پیشرفته شدن این بیماری، متوجه کاهش بینایی نخواهد شد. گلوکوم زاویه بسته کاملا بر عکس گلوکوم زاویه باز بوده و به طور ناگهانی بروز خواهد کرد. در صورت مواجه شدن با علائم این بیماری باید سریعا درمان را آغاز نمود تا سبب کوری چشم نشود.
سندرم خشکی چشم
عدم تولید کافی اشک توسط غدد اشکی، خشکی چشم را به همراه خواهد داشت که این بیماری با علائمی نظیر سوزش و خارش چشم بروز می کند. در موارد شدید بیماری خشکی چشم، فرد بینایی خود را از دست داده و دچار کوری چشم می شود. بنابراین در صورت احساس خشکی چشم، به طور مداوم به پزشک مراجعه نمایید تا علت آن تشخیص داده شود و داروی مناسب تجویز گردد.
دژنراسیون ماکولا (AMD)
یکی از اختلالات چشمی وابسته به سن که با شبکیه مرتبط می باشد، دژنراسیون ماکولا نامیده می شود. این عارضه به دو شکل مرطوب و خشک بروز می کند که دژنراسیون ماکولای مرطوب در پی رشد غیر طبیعی عروق خونی پشت شبکیه در زیر ماکولا ایجاد می شود که نهایتا نشت خون و مایع را به همراه دارد. از علائم این نوع AMD می توان موج دار به نظر رسیدن خطوط صاف را نام برد. نازک شدن بیش از حد ماکولا در فرآیند پیری سبب تاری دید مرکزی شده و AMD خشک را ایجاد خواهد کرد. از آن جایی که عدم درمان این بیماری نهایتا کور شدن چشم و نابینایی را به همراه دارد باید به طور منظم به پزشک متخصص مراجعه نمود.
از سایر مشکلات چشم می توان به موارد زیر اشاره نمود:
رتینوپاتی دیابتی (در صورت عدم درمان سبب کوری چشم می شود)
جدا شدگی شبکیه
شالازیون (کیست پلک)
زخم قرنیه
نابینایی یا کم بینایی چه علائمی را به همراه دارد؟
اکنون که با برخی از بیماری های چشمی و شایع ترین بیماری هایی که عدم درمان به موقع آن ها منجر به کوری چشم می شوند نظیر آب مروارید، آب سیاه، دژنراسیون ماکولا و … آشنا شدید، قصد داریم علائم اختلالات چشمی را شرح دهیم تا در صورت مواجه شدن با آن ها، به پزشک مراجعه نمایید و از پیشرفت بیماری جلوگیری نمایید. لازم به ذکر است که پس از نابینایی کامل، فرد دیگر هیچ چیز را نخواهد دید، اما علائم کم بینایی و اختلالات چشمی عبارتند از:
دید ابری یا تونلی
مشاهده سایه های اشیا
اختلال در دیدن اشکال
ضعف بینایی در شب
علائم اختلال در بینایی کودکان
از جمله علائم اختلال در بینایی کودکان شامل موارد زیر می باشد:
مالش چشم به طور مداوم
تمرکز ضعیف کودک
حساسیت بیش از حد به نور
قرمزی شدید چشم
حرکات غیر طبیعی در ناحیه چشم پس از 6 ماهگی
اختلال در دنبال کردن شی با چشم
عوامل خطر کوری چشم
ابتلا به برخی از بیماری ها، احتمال خطر نابینایی و کور شدن چشم را افزایش می دهند که از جمله آن ها، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
بیماران مبتلا به دیابت
نوزادان نارس
بیماران دچار سکته مغزی و قلبی
بیماران دچار بیماری های چشمی نظیر گلوکوم و تخریب ماکولا
افرادی که کار آن ها با مواد شیمیایی سمی و اجسام تیز می باشد.
تشخیص کور شدن چشم و نابینایی
مراجعه به پزشک و بررسی و معاینه دقیق چشم، علت نابینایی را مشخص خواهد کرد، اما آزمایشات زیر نیز به جهت ارزیابی شرایط بیمار انجام می شود:
میزان وضوح دید بیمار
بررسی عملکرد عضلات چشم
بررسی واکنش مردمک چشم به نور
در صورتی که پزشک کوری چشم را در بیمار تشخیص دهد و تخلیه چشم ضرورت یابد، تنها راه درمان و پیشگیری از آسیب بیشتر به چشم تهیه پروتز چشم می باشد.
تهیه پروتز چشم
آسیب دیدگی های شدید چشمی، عفونت چشم، وجود تومورهای درون چشمی و آب سیاه، از جمله دلایلی است که احتمال برداشتن و تخلیه چشم را افزایش می دهد. در این صورت پس از برداشتن چشم طبیعی، ابتدا ایمپلنتی کروی درون چشم کاشته شده و سپس پروتز قابل برداشت روی آن قرار می گیرد. این پروتز چشم را می توان به صورت سفارشی از کلینیک های ارتوپدی فنی نظیر کلینیک کاویان طب تهیه نمود. بنابراین پس از 6 تا 8 هفته پس از جراحی ابتدایی و کاهش یافتن تورم می توانید به کلینیک کاویان طب مراجعه نمایید و پروتزی کاملا مطابق با چشم سالم تهیه نمایید.
این کلنیک بیش از 10 سال سابقه در زمینه طراحی و تولید انواع پروتزهای زیبایی و کمک حرکتی از جمله پروتز چشم، پروتز گوش، پروتز دست، پروتز پا و … دارد. پس تردیدی در انتخاب این کلینیک نداشته باشید و با آسودگی خاطر ساخت پروتز چشم خود را به متخصصین این مجموعه بسپارید و چشم هایی به زیبایی چشم طبیعی خود را دریافت کنید.
نتیجه نهایی
بیماری هایی نظیر کاتاراکت، گلوکوم، دیابت و آسیب دیدگی چشم، احتمال کور شدن چشم را افزایش می دهند. در این مطلب به شرح انواع مشکلات و بیماری های چشمی پرداخته ایم تا در صورت مواجه شدن با هر یک از علائم و بیماری های ذکر شده به پزشک مراجعه نمایید و با درمان به موقع این عارضه از بروز عوارض جبران ناپذیر آن پیشگیری نمایید. در صورتی که بیماری چشمی شما پیشرفته شده و قابل درمان نباشد یا برداشتن چشم ضرورت یابد، می توانید پس از جراحی و کاهش تورم، پروتز چشم کاملا مطابق با چشم طبیعی خود را از کلینیک کاویان طب تهیه نمایید.