کلاب فوت عارضه ای است که تحت عنوان ضایعه پا چنبری یا پا چماقی نیز شناخته می شود، یکی از شایع ترین اختلالاتی است که در غالب موارد علت مادرزادی دارد. این بیماری باعث ایجاد شرایطی می شود که در آن کف یک پا و گاها هر دو پای نوزاد به طرف داخل مچ پا می چرخد. این بیماری که از هر هزار نوزاد متولد شده، در یک نوزاد ظهور می یابد، روش های درمان گوناگونی نظیر گچ گیری کلاب فوت و نیز روش های جراحی به منظور بهبود و کاهش علائم دارد.
محدودیت در حرکت یکی از عوارض بیماری کلاب فوت است که با استفاده از گچ گیری کلاب فوت و پس از گذشت دوره درمان رفع خواهد شد.
مرکز تخصصی درمان پاچنبری کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید.
با ما در ارتباط باشید
علائم کلاب فوت
افراد مبتلا به کلاب فوت دارای کوتاهی تاندون ها در داخل پا بوده و استخوان های آن ها شکلی غیر عادی دارند. تاندون آشیل در این افراد تنگ شده و در صورت عدم درمان با استفاده از جراحی کلاب فوت و یا روش های درمانی غیر جراحی نظیر گچ گیری کلاب فوت افراد دیگر گمان می کنند که فرد مبتلا بر روی مچ پا و یا بر روی کناره های پایش ایستاده است.
نوزادی که با این بیماری متولد می شود، قسمت بالای کف پای وی به طرف پایین و به سمت داخل پا حرکت می کند. فرد مبتلا به بیماری کلاب فوت در حین پیاده روی و قدم زدن دچار درد و ناراحتی در پایش می شود. این بیماری با همان نگاه اول به نوزاد تازه متولد شده قابل تشخیص است و حتی گاهی از طریق انجام سونوگرافی در دوران جنینی نیز می توان به وجود آن در فرد پی برد. افراد مبتلا به پا چنبری گاهی با مشکلات دیگری نظیر اسپینا دست و پنجه نرم می کنند.
[custom_shortcode id=”1895″]
تغییرات ایجاد شده در کلاب فوت
یکی از رایج ترین تغییراتی که در پای فرد مبتلا به پا چنبری ظهور می یابد، کوتاهی تاندون ها و یا زردپی های موجود در پشت پای فرد بیمار و طرف درونی مچ و کف پای وی می باشد. غلاف تاندون ها در پشت و سمت درونی مچ پا کوتاه و ضخیم شده و کپسول مفاصل در این قسمت ها کوتاه می گردد. عضلات پشت، ساق و کف پا در افراد مبتلا به عرضه کلاب فوت کوتاه شده و لاغرتر می شوند.
ایجاد تغییر در شکل مفاصل مچ پا و کف پا یکی دیگر از تغییرات ایجاد شده در کلاب فوت می باشد. این تغییر به این صورت است که مفصل تالوناویکولر در این افراد دچار در رفتی و یا نیمه در رفتگی می گردد. استخوان ناویکولر قرار گرفته در این مفصل که در جلوی استخوان تالوس مستقر است، به طرف داخل جا به جا و به قوزک درونی مچ پا نزدیک تر می گردد.
[custom_shortcode id=”2660″]
دلایل ابتلا به کلاب فوت
اگر چه دلیل اصلی ابتلا به کلاب فوت نا شناخته است، اما پزشکان و متخصصان دلایل گوناگونی را برای ابتلا به آن نام برده اند. یکی از این عوامل که نقشی بسیار عمده در ابتلا به این بیماری دارد، ژنتیک است. بنابراین این بیماری از طریق خانواده منتقل شده اما می توان گفت که این عامل به علت موقعیت قرارگیری جنین در داخل رحم مادر نیست.
از دیگر دلایل ابتلا به کلاب فوت می توان به اختلال در مسیری عصبی _ عضلانی، اختلال در مغز، اختلال در نخاع، اختلال در عصب و یا عضله اشاره کرد. عوامل محیطی نیز نمونه ای دیگر از دلایل ابتلا به پا چنبری هستند. خوب است بدانید که این بیماری به خودی خود درمان نشده و نیازمند استفاده از روش های درمانی غیر جراحی نظیر گچ گیری کلاب فوت و در صورت لزوم استفاده از جراحی کلاب فوت می باشد تا علائم آن در حد امکان از بین بروند.
درمان کلاب فوت
همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، کلاب فوت از جمله بیماری هایی است که بدون درمان های پزشکی بهبود پیدا نخواهد کرد. اگر پای فرد مبتلا را بدون درمان رها کنیم، با افزایش سن خطرات و عوارض آن نمود بیشتری پیدا کرده و افزایش می یابند. برای درمان این بیماری روش های غیر جراحی همچون گچ گیری کلاب فوت و روش های جراحی کلاب فوت بسیاری رواج دارد.
درمان کلاب فوت با استفاده از گچ گیری کلاب فوت
گچ گیری کلاب فوت یکی از روش های درمان کلاب فوت است که پس از دستکاری پا زده می شود تا فرم بد شکل پا به سوی شکل صحیح آن تغییر کند. در روش گچ گیری کلاب فوت ممکن است یک جراحی کلاب فوت کوچک و جزئی به منظور بهبود روند درمان نیاز باشد. این جراحی با هدف آزاد شدن کلاب فوت انجام می شود. پس از این که شکل کف پای بیمار اصلاح شد، نیاز است که وی از چکمه های متصل به پایه استفاده کند. این کار موجب می شود که پای فرد در بهترین و صحیح ترین موقعیت ممکن قرار گرفته و شکل بگیرد. استفاده از این چکمه ها برای مدت زمان ۲ الی ۳ ماه و ۲۳ ساعت از شبانه روز توصیه می شود. پس از گذشت این مدت کودک تنها تا سن چهار سالگی و شب ها یا روزها باید از این چکمه ها استفاده کند تا مشکل وی مجددا عود نکند. استفاده از روش گچ گیری کلاب فوت زمانی ثمر بخش خواهد بود که اولا خیلی زود انجام شود و ثانیا چکمه های مذکور طبق دستورالعمل پزشک معالج مورد استفاده قرار گیرند.
نکات قابل ذکر در روش گچ گیری کلاب فوت
گچ گیری کلاب فوت به صورت دوره ای و در ۶ تا ۷ جلسه منظم قابل انجام است. لازم به ذکر است که در صورت شدید بودن نا هنجاری و بد فرمی پای فرد، اولین جلسه گچ گیری کلاب فوت تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. به توصیه دکتر در هر جلسه پا را گچ گرفته و اجازه می دهند که پا برای مدت زمان۳ الی ۴ هفته در گچ بماند. سپس فرد مبتلا به ناهنجاری کلاب فوت به پزشک معالج خود مراجعه کرده تا وی نسبت به باز نمودن گچ و معاینه پا اقدام نماید و میزان پیشرفت درمان با استفاده از گچ گیری کلاب فوت را بسنجد. پس از انجام این معاینات توسط پزشک، به مدت ۲ الی ۳ روز به پا اجازه تنفس داده می شود تا پوست پا که مدت زمانی طولانی در زیر گچ بوده است، بهبود یابد. سپس گچ گیری کلاب فوت مجددا انجام می شود.
پس از اتمام دوره گچ گیری کلاب فوت، نا هنجاری موجود در پا تا حدودی اصلاح خواهد شد. اما به منظور جلوگیری از بازگشت پا به حالت پیشین و دچار شدن به بد فرمی، لازم است که کودک شب هنگام آتل را به پای خود بسته و تا صبح به همان صورت بخوابد.
اگر گچ گیری کلاب فوت نتیجه قابل انتظار را برای فرد به ارمغان نیاورد و این روش موفق به درمان نا هنجاری پا نشود، لازم است از عمل جراحی استفاده شود که بهترین سن برای انجام این عمل دو سالگی کودک می باشد.
مرکز تخصصی درمان پاچنبری کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید.
با ما در ارتباط باشید
بدون نظر