یکی از حوادث زیان بار جانی و مالی، سوختگی می باشد که سالیانه مجروحان بسیاری را به جای می گذارد. گاهی شدت سوختگی ها بالا بوده و نقایصی را به جای خواهد گذاشت که تنها راه درمان، استفاده از پروتز سوختگی می باشد. آسیب های ناشی از سوختگی می توانند از خفیف و جزئی تا شدید متغییر می باشند که معمولا با درمان به موقع آن ها، می توان از بروز بسیاری از عوارض پیشگیری نمود. هدف از نگارش این مطلب، علاوه بر آشنایی شما عزیزان با عوارض سوختگی و روش های درمان، معرفی بهترین پروتز سوختگی می باشد.
مجموعه تخصصی ارتوز و پروتز کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. با ما در ارتباط باشید
سوختگی چه عوارضی را به جای خواهد گذاشت؟
عواملی از قبیل مواد شیمیایی، تابش اشعه، حرارت شدید و جریان برق می توانند سبب سوختگی و آسیب به پوست یا بافت های بدن شوند. نسبت به عامل ایجاد کننده سوختگی و شدت آن، عوارض ایجاد شده متفاوت خواهد بود که در زیر به شرح آن ها پرداخته ایم:
پروتز زیبایی یا کاسمتیک چیست و چه کاربردی دارد
از دست رفتن مایعات بدن
یکی از مهم ترین عوارضی که پس از سوختگی، فرد با آن مواجه می شود، می توان از دست رفتن مایعات بدن را نام برد. دلیل ایجاد این عارضه تخریب لایه چربی پوست می باشد. همچنین در پی آسیب به عروق پوستی، مایعات از بدن خارج شده و در فضای بیرون سلول تجمع می یابند و نهایتا سبب تورم در ناحیه آسیب دیده خواهند شد. در سوختگی های بالاتر از ۲۵ درصد، از دست دادن مایعات، شوکی را به بدن وارد خواهند کرد که عدم جایگزینی آن ها، جان فرد را تهدید می کند.
از دست رفتن انرژی و گرمای بدن
سوختگی و آسیب به پوست، سبب افزایش تبخیر مایعات از سطح بدن شده که این امر از دست دادن ناگهانی حرارت بدن را به همراه خواهد داشت. بنابراین به جهت جلوگیری از افت ناگهانی حرارت بدن پس از سوختگی های وسیع، با کمک یک روانداز تمیز، بدن بیمار پوشیده می شود.
بروز عفونت در ناحیه آسیب دیده
در صورت عدم رعایت بهداشت در ناحیه زخم های ناشی از سوختگی و وارد شدن باکتری ها به زخم، آن ناحیه عفونت خواهد کرد. در اکثریت افراد این عفونت توسط داروهای آنتی بیوتیک قابل درمان بوده، اما گاهی اوقات نیز در سوختگی های شدید، عفونت در زخم ها و گسترش آن نهایتا منجر به قطع عضو می گردد که در این صورت تهیه پروتز سوختگی امری مهم تلقی می شود. به طور کلی از نشانه های عفونت در محل سوختگی، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تغییر رنگ پوست در محل آسیب دیده
- افزایش ضخامت سوختگی و نفوذ زخم به لایه های زیرین پوست
- ایجاد ورم و ترشحات چرکی در زخم
- تب، درد یا بوی بد در محل آسیب دیده
اگر با هر یک از علائم ذکر شده مواجه شدید، جهت درمان به موقع عفونت ناشی از سوختگی و پیشگیری از عوارض جبران ناپذیر آن، سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
عوارض گوارشی پس از سوختگی
در سوختگی های شدید و وسیع، احتمال اتساع معده و استفراغ افزایش می یابد که در این صورت باید از دادن هر گونه خوراکی و نوشیدنی به بیمار پرهیز شود و همچنین بیمار را به پهلو خواباند تا از خفگی به دلیل ورود مواد استفراغی مجاری هوایی پیشگیری شود.
پروتز سوختگی صورت را از کجا تهیه کنیم؟
اقدامات اولیه پس از سوختگی
همان طور که می دانید، سوختگی انواع مختلفی دارد و نسبت به شدت درجه سوختگی در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرند. در این بخش قصد داریم به شرح اقدامات اولیه پس از انواع درجات سوختگی بپردازیم:
اقدامات لازم پس از سوختگی درجه ۱
در این نوع سوختگی ابتدا باید فرد اقدام به متوقف کردن روند پیشرفت زخم نماید و از زخم در برابر عامل سوختگی محافظت کند. از دیگر اقدامات لازم در این خصوص، می توان به قرار دادن زخم در معرض جریان آب خنک اشاره نمود. استفاده از پماد آنتی بیوتیک و پانسمان نیز به درمان این نوع سوختگی کمک خواهد کرد.
اقدامات لازم پس از سوختگی درجه ۲
قرار دادن محل آسیب دیده در آب خنک به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه پس از سوختگی درجه ۲ به درمان آن کمک شایانی خواهد کرد. در صورتی که بیرون آوردن لباس به پوست فرد آسیبی نمی رساند، حتما آن ها را روی محل سوختگی جدا کرده و بیرون آورید تا سبب افزایش شدت سوختگی نشوند. همچنین به جهت بازگرداندن مایعات خارج شده از بدن بر اثر سوختگی، نوشیدن مایعات و آب ضروری می باشد. در نهایت محل سوختگی را می توان با پانسمان یا گار آزاد پوشاند.
اقدامات لازم پس از سوختگی درجه ۳
از آن جایی که این نوع سوختگی شدیدتر بوده و می تواند صدمات جبران ناپذیری را به جای بگذارد، باید سریعا بیمار را به بیمارستان منتقل نمود تا اقدامات اولیه توسط پزشک صورت گیرد. در مواردی که سوختگی سبب تخریب بافت، ماهیچه ها و عضلات شود و عضو آسیب دیده کارایی خود را از دست دهد، تهیه پروتز سوختگی برای بازیابی عملکرد و زیبایی بیمار ضروری می باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا به معرفی انواع پروتزهای سوختگی بپردازیم.
ساخت پروتز بینی سیلیکونی و کاربرد آن
انواع پروتزهای سوختگی
همان طور که گفته شد، گاهی در آسیب دیدگی شدید ناشی از سوختگی، عضو آسیب دیده کارایی خود را از دست داده و به جهت بازیابی عملکرد و زیبایی آن ها، تهیه پروتز سوختگی ضرورت می یابد. در ادامه به شرح انواع پروتز سوختگی نسبت به محل آسیب دیده خواهیم پرداخت.
پروتز سوختگی دست
اگر سوختگی دست منجر به قطع عضو شود، می توان پروتزهای سوختگی دست را مورد استفاده قرار داد. از انواع پروتزهای دست می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- پروتز غیر فعال: این نوع پروتز را تنها می توان در مواردی استفاده نمود که فرد به دنبال بازیابی ظاهر دست خود پس از سوختگی باشد. در طراحی پروتزهای غیر فعال، طراحی کاملا مطابق با دست طبیعی فرد انجام می شود. البته در صورت ترکیب این پروتز با مفاصل چند موقعیتی، عملکرد فرد نیز بهبود می یابد.
- پروتز مکانیکی: عملکرد این نوع پروتز توسط نیروی بدن صورت می گیرد. از آن جایی که این پروتز دوام بالا و قیمت کمی دارد، مناسب افرادی است که کار دستی انجام می دهند.
- پروتز مایوالکتریک یا الکترونیکی: تامین نیروی پروتزهای مایوالکتریک توسط موتورها و باتری ها انجام می شود. معمولا این پروتزها به همراه دستکش زیبایی ارائه می گردد.
- پروتز هیبریدی: ترکیبی از پروتز الکتریکی و پروتز مکانیکی، پروتز هیبریدی را تشکیل می دهد. این نوع پروتز یک گزینه مناسب برای افراد دچار قطع عضو و سوختگی از سطوح بالاتر از آرنج می باشد.
- پروتز مخصوص فعالیت های خاص: برخی از پروتزها مخصوص ورزش، کار و … طراحی و تولید می شوند. بنابراین افرادی که پیش از عارضه سوختگی و قطع عضو دست، فعالیت ورزشی خاصی را انجام می دادند، می توانند این نوع پروتز را تهیه نمایند.
پروتز سوختگی پا
اگر سوختگی در محل پای فرد ایجاد شود و قطع عضو از بالای زانو یا زیر زانو ضرورت یابد، تهیه پروتزهای پای زیر به بهبود عملکرد و بازیابی توانایی های حرکتی کمک خواهد کرد. این پروتزها عبارتند از:
- پای مصنوعی کنترل شونده با ریز پردازنده (MPC)
- پای مصنوعی پنجه کربنی
- پای مصنوعی سبک
- پای مصنوعی تک محوری یا چند محوری
انتخاب بهترین نوع پروتز پا، پس از مراجعه به کلینیک های ارتوپدی فنی و ارزیابی توسط پزشک صورت می گیرد.
پروتز سوختگی بینی
اگر سوختگی در ناحیه صورت باشد و سبب آسیب شدید به بینی شود، به گونه ای که ساختار بینی از بین رفته باشد، می توان به جهت بازیابی شکل و ظاهر آن، پروتز سوختگی بینی را تهیه نمود. متخصصین در ساخت پروتز بینی، سیلیکون نازک را به کار خواهند برد تا نقص های بینی به طور کامل پوشیده شود.
پروتز سوختگی چشم
در سوختگی های صورت، همچنین احتمال آسیب دیدن چشم و برداشتن آن وجود دارد که در این صورت نیز می توان پروتز سوختگی چشم را به کلینیک های ارتوپدی معتبر سفارش داد.
خرید پروتز سوختگی
همان طور که در این مطلب گفته شد، در سوختگی های شدید، احتمال آسیب به اعصاب، ماهیچه ها، استخوان ها و … وجود داشته که در صورت عدم درمان و بهبود آن ها و با توجه به صلاحدید پزشک، قطع عضو صورت می گیرد. در این صورت تهیه پروتز سوختگی جهت بازیابی عملکرد افراد امری ضروری اطلاق می شود. بنابراین در صورت مواجه شدن با چنین عارضه ای می توانید به کلینیک های ارتوپدی فنی از جمله کلینیک کاویان طب مراجعه نمایید تا پس از شرح خواسته ها و نیازهای خود، پزشک بهترین پروتز سوختگی را برای شما طراحی و تولید نماید.
شایان به ذکر است که کلینیک کاویان طب سابقه درخشانی در زمینه تولید انواع پروتز سوختگی و اعضای کمک حرکتی دارد. به همین جهت بدون هیچ نگرانی ساخت پروتز مورد نیاز خود را به کارشناسان این کلینیک بسپارید.
ساخت پروتز گوش: گوش مصنوعی چگونه ساخته می شود؟
نتیجه نهایی
سوختگی یکی از شایع ترین مشکلاتی است که هر فرد ممکن است در طول زندگی با آن مواجه شود. گاهی اوقات شدت سوختگی و آسیب ناشی از آن زیاد بوده و تهیه پروتز سوختگی به دلیل از دست رفتن عضو آسیب دیده ضرورت می یابد. از انواع پروتز سوختگی تولید شده در کلینیک های ارتوپدی، می توان به پروتز سوختگی دست، پروتز سوختگی پا، پروتز سوختگی بینی، پروتز سوختگی چشم و … اشاره نمود. یکی از بهترین کلینیک های فعال در این زمینه، کلینیک کاویان طب می باشد که با تهیه با کیفیت ترین پروتزهای سوختگی، عملکرد عضو از دست رفته را به شما باز خواهد گرداند.