یکی از سرطان های نادر، سرطان استخوان یا bone cancer می باشد که با تحت تاثیر قرار دادن سلول های استخوانی، عوارض ناخوشایندی را در بیمار ایجاد خواهد کرد. در صورت مشاهده هر نوع علائم این بیماری باید سریعا به پزشک مراجعه نمود. اما این بیماری چه علائمی به همراه دارد؟
سرطان استخوان یک بیماری دردناک بوده و از شایع ترین علائم آن درد می باشد. این بیماری به سرعت پیشرفت کرده و به تجزیه کردن استخوان ها منجر خواهد شد. در صورت عدم درمان و جلوگیری از رشد سلول های سرطانی، احتمال گسترش آن در سایر اندام ها نیز وجود دارد که سرطان ثانویه را به همراه خواهد داشت. در این مطلب از کاویان طب به شرح انواع سرطان استخوان، علائم، راه های تشخیص و درمان این بیماری خواهیم پرداخت.
مجموعه تخصصی ارتوز و پروز کاویان کلینیک با بیش از10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. با ما در ارتباط باشید
سرطان استخوان چیست؟
آیا در رابطه با سرطان استخوان اطلاعات کافی دارید؟ سرطان استخوان نوعی از سرطان است که کمتر از ۱ درصد از کل سرطان ها را شامل می شود. با رشد غیر طبیعی یک توده بافت یا تومور در داخل استخوان، بیماری سرطان استخوان ایجاد می شود. رشد تهاجمی این بافت ها و توده استخوانی منجر به تومور بدخیم خواهد شد. این بیماری علائمی دارد که در صورت مشاهده آن ها باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمود و روند درمان را آغاز کرد.
سرطان استخوان در دو نوع مختلف سرطان اولیه استخوان و سرطان ثانویه استخوان ایجاد می شود. سرطان استخوان اولیه مستقیما درون استخوان یا در بافت های مجاور استخوان بروز خواهد کرد. شایان به ذکر است که منشا بروز سرطان اولیه استخوان، خود استخوان ها می باشد. از انواع این نوع سرطان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
استئوسارکوم
تومورهای استخوانی به دو نوع خوش خیم و بد خیم نیز دسته بندی می شوند که استئوژنیک سارکوم یا استئوسارکوم را می توان از شایع ترین سرطان بدخیم اولیه استخوان نامید. این بیماری بیشتر اطراف زانو، اطراف مفصل هیپ و شانه را درگیر می کند که بروز آن در نوجوانان و جوانان شایع تر می باشد. از علائم این تومور استخوانی می توان به درد اندام، برجستگی و تورم در ناحیه درگیر توده سرطانی و محدودیت حرکتی زانو اشاره نمود. لازم به ذکر است که احتمال شروع این بیماری در انتهای ران و شانه نیز وجود دارد.
سارکوم یوئینگ
نام این سرطان برگزیده از نام دکتر جیمز یوئینگ می باشد، همان پزشکی که نخستین بار این توده را معرفی کرد. منشا سارکوم یوئینگ معمولا از استخوان های بلند دست و پاها، قفسه سینه یا لگن می باشد. با این وجود احتمال خیلی کمی وجود دارد که این سرطان در استخوان های صاف تنه و جمجه نیز ایجاد شود. طبق نظر محققان دلیل تشکیل سارکوم یوئینگ، تغییرات کروموزومی در DNA می باشد و بدون هیچ دلیلی رخ می دهند. از جمله علائم این بیماری نیز می توان به درد در استخوان، تورم در ناحیه تومور و حساسیت به لمس را نام برد.
کندروسارکوم
از دیگر سرطان استخوانی، تومور سرطانی کندروسارکوم نام دارد که اغلب رشد آن به آهستگی صورت می گیرد. آنچه موجب تمایز کندروسارکوم با سایر سرطان های استخوان شده است، شروع آن از غضروف می باشد. در اکثر بیماران کندروسارکوم در لگن، شانه ها و ناحیه ران دیده می شود و احتمال ایجاد آن در افراد بالای ۷۵ سال بیشتر خواهد بود. در صورت رشد کند کندروسارکوم ها و درمان به موقع آن ها، می توان از انتشار آن ها به سایر اندام ها و استخوان ها پیشگیری نمود. اما در صورت رشد سریع آن ها، خطر متاستاز افزایش می یابد. بهترین روش درمان این نوع سرطان استخوان، برداشتن تومور توسط جراحی می باشد.
کوردوما
رشد توده استخوانی کوردوما در استخوان های جمجمه و و ستون فقرات صورت می گیرد که از هر یک میلیون نفر، یک نفر به این نوع سرطان مبتلا می شود. اکثر تومور کوردوما پس از رشد در پایین ستون فقرات یا قاعده جمجمه در اندام های دیگر نظیر ریه ها گسترش خواهند یافت. از انواع تومور کوردوما می توان به کوردومای کلاسیک یا مرسوم، کوردومای کوندروئید و کوردومای تمایززدایی شده اشاره نمود. این سرطان در افراد بالای ۳۰ سال بیشتر دیده می شود.
سرطان استخوان ثانویه نوع دیگری از سرطان استخوان می باشد که بسیار شایع تر از نوع سرطان استخوان اولیه است. منشا سرطان استخوان ثانویه وجود توده در سایر قسمت های بدن می باشد که پس از گسترش آن ها، تخریب بافت های استخوانی صورت می گیرد. طبق تحقیقات انجام شده، شیوع این نوع سرطان حدود ۱۰ برابر بیشتر از سرطان استخوان اولیه است.
با وجود این که دلیل اصلی ابتلا به سرطان استخوان هنوز مشخص نشده است، اما عواملی وجود دارد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند. این عوامل عبارتند از:
قرار گیری در معرض اشعه های خطرناک: قرار گیری در معرض تشعشعات در محل کار یا در اثر حوادث هسته ای یا پرتو درمانی، احتمال ابتلا به سرطان استخوان را افزایش می دهد.
سندرم های ژنتیکی: سندرم هایی نظیر سندرم Li_Fraumeni یا رتینوبلاستوما که سندرم های ژنتیکی ارثی هستند، ممکن است منجر به ابتلا به سرطان استخوان شوند.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی: برخی از مواد شیمیایی نظیر بنزن، افزایش دهنده خطر ابتلا به سرطان استخوان می باشند.
متاستاز: فرایند گسترش سلول های سرطانی از یک تومور اولیه به سایر بخش های بدن، متاستاز نامیده می شود. گسترش سلول های سرطانی به استخوان ها، سرطان استخوان را ایجاد خواهد کرد.
از دیگر عوامل موثر در ابتلا به سرطان استخوان، می توان سن، جنسیت، سابقه خانوادگی، مصرف برخی از داروها، آسیب های جسمانی و سبک زندگی فرد را نام برد. شایان به ذکر است که سرطان استخوان در آقایان شایع تر از بانوان می باشد.
در برخی از سرطان های استخوان، علائم پنهان و در برخی دیگر این علائم آشکار می باشند. همچنین برخی از سرطان های استخوان خوش خیم، علائم آشکار داشته و در برخی از بیماران هرگز علائمی را شاهد نخواهید بود. در هر حالت تشخیص به موقع این بیماری، و درمان سریع آن، در درمان و رهایی از بیماری تاثیر چشمگیری خواهد داشت. در این بخش به شرح علائم اولیه سرطان خواهیم پرداخت تا در صورت مشاهده هر یک از این علائم به پزشک مراجعه کرده و جهت درمان اقدام نمایید.
شایع ترین علائم سرطان استخوان
احساس ضعف و خستگی مداوم
ایجاد توده در محل استخوان
وجود توده قابل لمس در استخوان
شکنندکی استخوان ها در صورت واردشده ضربه
دردهای استخوانی و عضلانی
تورم و قرمزی روی استخوان
اختلال در حرکت کردن
تعریق شبانه و تب
بسیاری از بیماران دچار سرطان استخوان، هیچ گونه علائمی نداشته و ناگهان با یک توده در استخوان مواجه خواهند شد که نشان دهنده رشد غیر عادی سلول ها و نقص در عملکرد بدن می باشد که باید درمان آن را سریعا آغاز نمود. روش هایی جهت تشخیص این بیماری وجود دارد که در ادامه آن ها را نیز شرح خواهیم داد.
نشانه های سرطان استخوان ثانویه
سرطان ثانویه استخوان معمولا در نتیجه حمله سلول های سرطانی از سایر اندام های بدن به استخوان یا متاستاز ایجاد می شود. در برخی از بیماران تنها یک بخش از استخوان تحت تاثیر قرار گرفته و در برخی دیگر در بخش های متعددی از بدن گسترش می یابند. لازم به ذکر است که علائم سرطان استخوان ثانویه در هر فرد مشابه نبوده و جهت تشخیص آن باید به پزشک مراجعه نمود. از جمله علائم این نوع سرطان نیز می توان موارد زیر را نام برد:
درد در ناحیه استخوان
استخوان های بسیار ضعیف و شکننده
افزایش فشار روی نخاع
افزایش غیر عادی سطح کلسیم و در پی آن سرگیجه، خستگی، تهوع، دل درد، یبوست و تشنگی
نشانه ها و علائم سرطان استخوان در کودکان
اختلال در حرکات و درد در محل توده استخوانی
ایجاد توده و ورم ورم در استخوان
افزایش درد در آن ناحیه با گذشت زمان
کشیده شدن درد به سایر بخش های بدن
بدخوابی کودک
تشخیص توده استخوانی
جهت تشخیص دقیق بیماری و انتخاب بهترین راه درمان، مراجعه به پزشک ضروری می باشد. پزشک نسبت به علائم بیماری شما، روش های زیر را جهت تشخیص توده استخوانی به کار خواهد گرفت:
معاینه بالینی
جهت اطمینان از وجود توده استخوانی، پزشک به ارزیابی و معاینه بیمار خواهد پرداخت و علائمی نظیر تورم، درد در ناحیه، تغییرات در پوست و وجود توده را بررسی خواهد کرد سپس آزمایش هایی را برای اطمینان خاطر در خواست می کند.
آزمایش های تصویر برداری
اشعه ایکس
سی تی اسکن
ام آر آی
اسکن (PET)
اسکن استخوان
با صلاحدید پزشک این آزمایشات تصویربرداری انجام شده و میزان رشد توده مشخص خواهد شد. از دیگر آزمایشات جهت تشخیص سرطان استخوان، می توان به آزمایش خون و بیوپسی که توسط نمونه برادری از بخشی از تومور انجام می شود اشاره نمود.
راه های درمان سرطان استخوان
انتخاب بهترین روش درمان به علائم متفاوتی اعم از نوع سرطان، میزان رشد توده استخوانی و محل قرار گیری توده بستگی دارد. همچنین مدت زمان درمان نیز نسبت به اندازه تومور، میزان گسترش توده و … متغییر خواهد بود. به طور کلی از جمله روش های درمان سرطان استخوان عبارتند از:
جراحی
پرتو درمانی
شیمی درمانی
قطع عضو
نتیجه نهایی
یکی از انواع سرطان، سرطان استخوان می باشد که رشد غیر قابل کنترل و نامعمول سلول های استخوانی سبب بروز آن می شوند. این بیماری به دو دسته سرطان اولیه استخوان و سرطان استخوان ثانویه تقسیم بندی می شوند که هر یک از آن ها علائم متفاوتی را به همراه دارند. از جمله این علائم می توان به درد و تورم در ناحیه توده استخوانی، ضعف وشکنندگی استخوان، خستگی و تب اشاره نمود. همچنین جهت تشخیص دقیق این بیماری باید به پزشک مراجعه نمود و طبق صلاحدید ایشان یکی از روش های تصویربرداری را انجام داد تا روند درمان بیماری آغاز گردد.