علت ایجاد میخچه پا چیست؟ اگر شما هم به عارضه میخچه پا دچار شده اید، این مطلب را از دست ندهید تا بهترین روش درمان میخچه پا را معرفی و بررسی نماییم. زمانی که پوست بین انگشتان، نوک انگشتان و یا انتهای ریشه انگشت سفت و ضخیم شود، اختلالی به نام میخچه ایجاد خواهد شد. میخچه و پینه پا شباهت زیادی به یکدیگر دارند و معمولا افراد را در تشخیص به اشتباه می اندازند. در این مقاله به شرح کامل میخچه پا، از علت تا درمان آن خواهیم پرداخت.
مجموعه تخصصی ارتوز و پروتز کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. با ما در ارتباط باشید
میخچه پا چیست؟
سفت شدن و ضخیم شدن لایه هایی از پوست کناره های پا، کف و میان انگشتان، میخچه پا را ایجاد می کند. میخچه ها به طور معمول دایره ای شکل و کوچک بوده و دارای مرکز مشخصی هستند. زمانی که پوست با ایجاد یک لایه اضافی در برابر فشار و اصطکاک از خودش محافظت می کند، میخچه به وجود می آید. از آن جایی که میخچه ها نسبت به لمس حساس هستند، در هنگام راه رفتن و پوشیدن کفش، فرد درد زیادی را متحمل می شود. میخچه ممکن است در قسمت هایی از پا که در زیر ذکر کرده ایم ایجاد شود:
- میان انگشتان پا
- کناره های پا
- پاشنه پا
- زیر ناخن پا
افرادی که به دلیل دیابت یا سایر بیماری ها، جریان خون ضعیفی در پاها دارند، خطر عوارض ناشی از میخچه در آن ها بیشتر است. بنابراین این دسته از افراد در صورت مشاهده میخچه در پای خود، باید هر چه سریع تر اقدام به درمان نمایند.
علل ایجاد میخچه پا
وارد آمدن فشار به پا، به صورت مکرر و اصطکاک ناشی از برخی اعمال تکراری، سبب بروز میخچه خواهد شد که برخی از این علل ایجاد فشار و اصطکاک به پا را در زیر شرح داده ایم:
- استفاده از کفش های نامناسب و پاشنه بلند: پوشیدن کفش های پاشنه بلند و تنگ، پا را تحت فشار قرار می دهند. همچنین کفش های خیلی گشاد، با ایجاد لغزش درون پا، سبب کشیده شدن پا به درزهای کفش خواهند شد و نهایتا میخچه در پا راا یجاد می کنند.
- خودداری از پوشیدن جوراب: عدم استفاده از جوراب و همچنین پوشیدن جوراب های نامناسب، موجب اصطکاک پا در کفش خواهد شد که یکی از دلایل ایجاد میخچه پا می باشد.
از دیگر علل ایجاد میخچه پا، می توان به عدم درمان قوس کف پا، افزایش وزن، دویدن مکرر و طولانی مدت، حاملگی، ایستادن به مدت طولانی، پوشیدن دراز مدت صندل و برهنه راه رفتن روی سطوح اشاره کرد. هنچنین شرایط زیر احتمال ایجاد میخچه در پا را افزایش می دهند:
- انگشتان چکشی
- وجود پینه پا
- وجود زگیل و اسکار روی پاها
- راه رفتن با پرونیشن یا سوپینیشن بیش از حد
علائم میخچه پا
ممکن است در برخی از افراد، عارضه میخچه پا تنها به صورت حضور فیزیکی باشد و علائم دیگری را به همراه نداشته باشد. در صورت بزرگ بودن میخچه، احتمال بروز ناراحتی و درد در پا افزایش یافته و توانایی راه رفتن فرد تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در صورت مشاهده علائم زیر، احتمال ایجاد میخچه در پای شما وجود دارد:
- احساس درد و ناراحتی در پا
- ضخیم و سفت تر شدن پوست پا
- تغییر رنگ در ناحیه ایجاد شده میخچه به رنگ زرد کم رنگ
- احساس ایستادن روی جسم خارجی در کف پا به هنگام راه رفتن یا ایستادن
- میخچه ممکن است سفید و نرم باشد یا زرد و سفت
در ادامه به ذکر انواع میخچه پا و روش های درمان آن خواهیم پرداخت تا در صورت مواجه شدن با آن حدامکان با درمان های ذکر شده به درمانمیخچه و درد ناشی از آن بپردازید.
انواع میخچه پا
میخچه پا که در کنار، بالا و بین انگشتان بروز می کند، به دو نوع میخچه سخت و میخچه نرم تقسیم می شود که در زیر به شرح آن ها خواهیم پرداخت:
میخچه پا سخت
این نوع میخچه که معمولا کنار و بالای انگشتان پا بروز می کند، رایج ترین نوع میخچه بوده و تقریبا به اندازه یک نخود است و سبب سفت شدن و زرد رنگی در پوست شده و با ناحیه ای از پوست ضخیم احاطه شده است. میخچه های سفت پا یا هلوما دوروم معمولا به دلیل استفاده از کفش نامناسب ایجاد می شود.
میخچه پا نرم
این نوع میخچه بین انگشتان پا ایجاد می شود، دارای رنگ سفید بوده و اغلب در وسط آن فرورفتگی وجود دارد. میخچه های نرم پا یا Heloma Molle به جهت رطوبت و تعریق پا، نرم بوده و بیشتر در انگشت چهارم و پنجم قابل مشاهده می باشد.
تفاوت میخچه و پینه پا چیست؟
توجه کنید که پینه و میخچه دو عارضه متفاوت بوده و نباید آن ها را به اشتباه یکی دانست. میخچه ها نسبت به پینه کوچک تر بوده و با داشتن مرکز سخت، با پوست ملتهب پا پوشیده شده اند. میخچه ها را در قسمتی از پا نظیر بین انگشتان و قسمت بالا و کناری انگشتان پا که تحمل وزن را ندارند ایجاد می شود. شایان به ذکر است که احتمال بروز این عارضه در قسمت دیگری از پا نیز وجود دارد که با درد زیادی همراه است، اما پینه پا دردی را به همراه ندارد و اغلب در زیر پاشنه بروز می کند.
تشخیص و درمان میخچه پا
پس از مراجعه شما به پزشک، ناحیه دردناک پا معاینه شده و در صورت لزوم ممکن است پزشک با برش زدن بخشی از پوست پا، وجود زگیل به دلیل عفونت و ویروس را برسی کند. گاهی اوقات نیز به جهت اطمینان یافتن از وجود اختلالات استخوانی، پزشک عکس برداری توسط اشعه ایکس را درخواست می کند. با انجام عکس برداری، علت بروز درد در ناحیه دردناک پای شما قابل تشخیص می باشد. روش هایی وجود دارد که علائم این بیماری را بهبود بخشیده و به درمان آن کمک می کند که در زیر به شرح آن ها خواهیم پرداخت:
استفاده از کفش و کفی های طبی
پوشیدن کفش طبی به همراه کفی های مناسب، به درمان ضایعه ایجاد شده در پای شما کمک خواهد کرد. در همین راستا پزشک به بیمار توصیه می کند از کفش های پاشنه کوتاه با فضای کافی در انگشتان استفاده نمایند. بیماران مبتلا به انگشت چکشی، نیاز به کفشی با پهنای کافی به جهت حفاظت از پا دارند. همچنین افراد دچار پینه نرم یا سخت در انگشت، ملزم به استفاده از کفش هایی با عرض مناسب و کافی هستند. این دسته از افراد باید برای تهیه کفش به مراکز ارتوپدی فنی مراجعه نمایند تا بهترین کفش مناسب با بیماری آن ها ساخته شود، زیرا تهیه کفش های نامناسب موجب تشدید علائم میخچه و پینه پا خواهد شد. در صورتی که از مشکل پا رنج می برید، می توانید به کلینیک کاویان طب مراجعه نمایید تا پس از بررسی پای شما توسط متخصصین این مجموعه، بهترین کفش و کفی طبی برای شما طراحی و ساخته شود.
مجموعه تخصصی ارتوز و پروتز کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. با ما در ارتباط باشید
استفاده از پد مخصوص میخچه
از دیگر تجهیزات طبی برای تسکین علائم بیماری میخچه پا، پد مخصوص میخچه می باشد که با کاهش اصطکاک مکانیکی در ناحیه پنجه میخچه به بهبود این بیماری کمک می کند. پزشک در صورت مشاهده میخچه سفت پا، استفاده از پد سیلیکونی و پد فومی را توصیه می کند تا از پوست آن ناحیه محافظت شود. پدهای سیلیکونی با آزاد سازی مواد مخصوص، به رفع ضایعات ایجاد شده در پا کمک خواهند کرد. همچنین این پدها موجب توزیع وزن بدن به سایر نقاط پا خواهند شد. این پد باید ویژگی هایی نظیر پهن بودن در قسمت سینه، مطابقت با پهنای استخوان پا و لبه های میانی و جانبی باریک را به همراه داشته باشد.
عمل جراحی میخچه پا
در صورتی که میخچه کف پا با روش های ذکر شده درمان نشود، عمل جراحی ضرورت می یابد. جهت انجام جراحی، پزشک قسمت قاعده میخچه را تراش داده و آن ناحیه را تخلیه می کند. این عمل ممکن است برای مدت کوتاهی، درد و ناراحتی در پای بیمار را ایجاد کند، اما پس از گذشت مدتی، فرد قادر به انجام فعالیت های روزمره خود می باشد. اکثریت بیماران پس از عمل جراحی به طور کامل بهبود خواهند یافت.
چگونه از ایجاد میخچه در پا پیشگیری کنیم؟
با به کار بردن روش های زیر، می توان از ایجاد میخچه پا پیشگیری کرد:
- پوشیدن کفش مناسب: از پوشیدن کفش های تنگ خودداری نمایید، زیرا یکی از اصلی ترین علل ایجاد میخچه، پوشیدن کفش های نامناسب می باشد. به همین دلیل تهیه کفش های طبی و مناسب، سلامت پاهای شما را حفظ کرده و از بروز هر گونه بیماری جلوگیری می کند.
- استفاده از صابون: همواره پاهای خود را با آب و صابون شست و شو دهید و آن را با یک کرم، مرطوب و نرم کنید.
- فاصله انداختن بین انگشتان پا: جهت پیشگیری از ایجاد میخچه، بین انگشتان را با وسیله ای نرم فاصله بیاندازید تا از برخورد استخوان های 2 انگشت پا یه یکدیگر و بروز میخچه پیشگیری شود.
- سریعا اقدامات لازم را انجام دهید: در صورتی که میخچه در مراحل اولیه شکل گیری می باشد، وارد عمل شوید و اقدامات ذکر شده در بالا را به کار گیرید تا میخچه دردناک و بزرگ نشود.
نتیجه نهایی
میخچه نوعی عارضه پوستی بوده که در انگشتان و ناحیه پشت پنجه پا ایجاد می شود. عواملی نظیر کفش های تنگ و نامناسب، ایستادن و راه رفتن طولانی مدت که سبب اصطکاک و وارد آمدن فشار به پا می شوند، احتمال ابتلا به میخچه را افزایش می دهند که علاوه بر ایجاد درد در کف پا، در انجام امور روزمره اختلال ایجاد می کند. بنابراین می توانید به جهت پیشگیری و درمان میخچه پا، علاوه بر به کارگیری موارد ذکر شده در این مطلب، بهترین کفش ها و کفی طبی را از کلینیک کاویان طب تهیه نمایید و سلامت پاهای خود را تضمین کنید. مجموعه تخصصی ارتوز و پروز کاویان، یکی از پیشگامان در زمینه ساخت کفش و کفی های طبی متناسب با بیماری پای شما، با استفاده از به روزترین تجهیزات و با کیفیت ترین متریال می باشد.
مجموعه تخصصی ارتوز و پروتز کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. با ما در ارتباط باشید