قبل از پرداختن به کفش دیابتی و کاربرد آن، در گام اول بهتر است با دیابت و آسیبهایی که میتواند به بدن انسان وارد کند، بیشتر آشنا شویم. دیابت یکی از اختلالات متابولیک بدن است که باعث تولید ناکافی انسولین و یا حساسیت کم به انسولین میشود. درواقع، انسولین یک هورمون اساسی است که وظیفهی کمک به سلولها در جذب قند از خون، برای تولید انرژی را بر عهده دارد. چنانچه این فرایند به درستی انجام نشود، قند در خون باقی مانده و غلظت زیاد قند در خون، میتواند در طولانی مدت به بسیاری از مناطق بدن از جمله پا آسیب برساند.
مرکز تخصصی ساخت کفش طبی کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. جهت ردیابی مشکلات ارتوپدی، گزینش بهترین راه درمان، اسکن کف پا و سفارش و ساخت انواع کفی طبی با ما در ارتباط باشید.
نکات بهداشتی برای زخم پای دیابتی
متاسفانه دیابت، گلوکز خون یا قند خون، با گذشت زمان میتواند به اعصاب یا رگهای خونی آسیب برساند. آسیب عصبی ناشی از دیابت باعث از دست رفتن احساس پا میشود و مبتلایان به دیابت، ممکن است متوجه بریدگی، تاول یا زخم در پای خود نشوند. اگر این آسیبها را درمان نکنند، پای بیمار دچار عفونت خواهد شد. به خاطر گردش ضعیف خون در بدن این افراد، بریدگی و عفونت سریعاً بهبود نخواهد یافت و در موارد جدیتر متاسفانه ممکن است منجر به قطع عضو شود.
برای جلوگیری از مشکلات پای دیابتی، ابتدا باید سطح قند خون خود را کنترل کنید و به رعایت بهداشت پا بپردازید. به طور مثال:
- هر روز پاهای خود را بررسی کرده و بشویید.
- پوست پا را نرم و صاف نگه دارید.
- مرتباً ناخنهای پا را کوتاه کنید.
- از پاها در برابر سرما و گرما محافظت نمایید.
- جریان خون به سمت پاهای خود را حفظ کنید.
- از کفشهای مخصوص افراد دیابتی استفاده نمایید.
کفش دیابتی چیست؟
کفشهای دیابتی همانطور که از نامشان پیداست، کفشهایی هستند که مناسب یک بیمار دیابتی ساخته شدهاند؛ اما این کفشها چه دارند که کفشهای قدیمی و معمولی ندارند؟ کفشهای دیابتی صرفاً کفشهای راحتی نیستند که مانند دمپایی تنها راحت باشند؛ در واقع، هر قسمت از این کفشها برای یک هدف خاص با دقت ساخته شده است. در هنگام ساخت این نوع کفش هر عاملی مورد توجه قرار میگیرد؛ مانند ارتفاع، پهنا، اندازه، حالت پا، عمق، اندازه دهانه کفش، مواد و جنس کفش و.. که عواملی بسیار مهمی هستند.
اکثر پزشکان متخصص در مراقبت از بیماران دیابتی به شما خواهند گفت که کفشهای دیابتی به راحتی پاها را از آسیب حفظ میکنند. زخمهای وارد شده به پا مشکلاتی هستند که افراد دیابتی باید در همه وقت مراقب آن باشند. گاهی اوقات این زخمها غیرقابل پیشبینی بوده و همانطور که پیشتر اشاره شد، اگر زخم پا بدتر شود، حتی ممکن است منجر به قطع عضو شود. این اتفاق وحشتناکی است که هیچکس نمیتواند آن را تحمل کند؛ اما متأسفانه هرساله دهها هزار نفر هستند که به دلیل مشکلات و بیماریهای اولیه باید عمل قطع عضو انجام دهند.
گاهی اوقات دیابت میتواند ترسناک باشد، اما اگر نکات لازم را رعایت و برای کمک به پاهای خود از کفشهای مخصوص افراد دیابتی به خوبی استفاده کنید، میتواند تا این حد ترسناک نباشد. کفشهای دیابتی میتوانند از بروز مشکلات جزئی که به مرور زمان مشکلات بزرگی را به وجود میآورند، جلوگیری کنند.
[custom_shortcode id=”3551″]
تفاوت کفش دیابتی با کفشهای معمولی
کفشهای معمولی عموماً از لاستیک، مواد مصنوعی، چرم، تور، پلاستیک و.. ساخته میشوند؛ حتی مرغوبترین کفشها که معمولا از جنس چرم هستند نیز، نمیتواند آنگونه که باید از پاهای افراد دیابتی مواظبت کنند. در بیشتر کفشهای معمولی، برای کفی از یک نوع لاستیک ناراحتکننده موسوم به EVA استفاده میشود که با اینکه به فرم کف پا ساخته میشود، اما به حدی نازک است که هیچ تکیهگاهی برای پا فراهم نمیکند. در صورتی که کفشهای دیابتی باید نکات زیر را داشته باشند:
- کفش افراد دیابتی باید دارای اختلاف ارتفاع استاندارد (2 الی 2.5 سانتی متر) باشد.
اختلاف ارتفاع باعث توزیع نرمال فشار در کف پا شده و از پیشروی پاشنه به سمت جلو، ممانعت میکند. همچنین اگر ارتفاع پاشنه کفش بیش از حد استاندارد باشد، فشار در قسمت قدامی پا متمرکز شده و ناحیه تنار و هایپوتنار مستعد آسیب خواهند شد. از سوی دیگر، چنانچه ارتفاع پاشنه کفش کمتر از حد استاندارد باشد، فشار در قسمت خلفی پا متمرکز میشود.
- کفش افراد دیابتی باید به اندازه باشد یعنی تنگ و گشاد نباشد.
کفش تنگ باعث میشود تمامی قسمتهای پا تحت فشار قرار گیرد و طبیعتاً سرعت زخم شدن را تسریع میکند. از سوی دیگر اگر کفش برای پا گشاد باشد، سایشی که بین پا و کفش ایجاد میشود، به نوبه خود باعث زخم شدن نواحی مختلف پا خواهد شد.
- قسمت پنجه کفش باید متناسب با انگشتان پا، پهن تر و فضادار لحاظ شود.
این کفشها باید فضای بیشتری در قسمت انگشتان پا در اختیار افراد قرار دهند. چنین قابلیتی خصوصاً برای کسانی که به عارضههایی همچون انگشت چکشی مبتلا هستند، بسیار مناسب است. قسمت قرار گرفتن انگشتان پا مراقبت چند برابری را میطلبد تا مانع از زدگی انگشتان پا شده و خطر کمتری را متوجه سلامتی پای شخص کند.
- کفش دیابتی باید دارای ضربهگیر پاشنه، کفی با خاصیت ضد لغزش و متناسب با اندازه پا برای پیشگیری از سقوط باشد.
قطعا کاهش شوک اولیه در راه رفتن در جلوگیری از دفورمیتیهای مفصلی که در افراد مبتلا به دیابت شایع هست (مفصل شارکوت)، بسیار موثر میباشد. پیچ خوردن قوزک پا، با سر به زمین آمدن یا سکندری خوردن میتواند باعث بروز مشکلات زیادی برای مبتلایان به دیابت شود؛ مخصوصاً کسانی که دچار آسیب عصبی یا سایر مشکلات زمینهای پا هستند. طراحی باثبات این کفشها، تناسب آنها، استفاده از ضربهگیر پاشنه و کفیهای ضد لغزش، به شخص کمک خواهد کرد تا ایمن و بیخطر پیاده روی کند.
- کفش افراد دیابتی باید دارای دیوارههای محکم برای محافظت از پا باشد.
کفشهای دیابتی باید دارای لایهبندی در اطراف قوزک پا، زبانه و همچنین در قسمت پاشنه باشند. این قابلیت باعث میشود تا پا در جای خود ثابت مانده و از پیچ خوردگی قوزک پا و سایر مشکلات به خاطر قدم برداشتن ناصحیح جلوگیری شود.
- کفش افراد دیابتی باید دارای فضای داخلی نرم برای جلوگیری از زخم شدن پا باشد.
بیماران مبتلا به دیابت شدیداً مستعد تاول و زخم پا هستند؛ به همین خاطر این کفشها نباید به هیچوجه به پا فرصت زخم شدن یا تاول زدن بدهند. باید کوک کفش تنها در سطح خارجی کفش زده شده و سطح داخلی کفش بسیار نرم باشد.
- کفش افراد دیابتی باید از پارچهی نرم ساخته شده باشد.
پارچه نرم به کفش اجازه میدهد تا آزاد و راحت باشد و فضای بیشتری برای حرکت انگشتان پا فراهم کند. در این صورت، از ایجاد تاول و زخم پا جلوگیری خواهد شد که این موضوع یک مشکل رایج برای افراد دارای دیابت است.
- کفش افراد دیابتی باید دارای زیره بالشتکی باشد.
زیره بالشتکی برای افرادی که کف پای صاف دارند بسیار مناسب است؛ چرا که در هنگام قدم برداشتن، ضربه را نرم میکند. همچنین میتواند دارای یک کف دنده سبک باشد که فشار روی پای شما را به طور مساوی توزیع کند.
- کفش افراد دیابتی باید دارای پاکتهای هوا (Air Pockets) باشد.
پاکتهای هوا و بالشتک، استرس موجود در مفاصل را کاهش میدهد و به حرکت پاهای شما کمک میکند. این پاکتها از بروز ضربه و زخم شدن پا جلوگیری میکنند. آنها در قسمت پشتی و کف کفش قرار میگیرند و فضای بیشتری به بالشتک میدهند.
بهترین کفش های پیاده روی دیابتی چه ویژگی هایی دارند؟
کفشهای دیابتی چه مدل های زنانه و چه مردانه، معمولاً از مواد نرمتری نسبت به کفشهای دیگر ساخته میشوند و با قابلیت تنظیم و شخصیسازی برای پاهای حساس طراحی میشوند. هدف معمول کفشهای دیابتی، کاهش یا از بین بردن تمام نقاط فشار بر روی پا است. در ادامه مزایای استفاده از کفش پای دیابتی را شرح خواهیم داد.
- شوکهای وارد به پا را کاهش میدهد.
- حرکت مفاصل را محدود کرده و طرز قرار گیری بدن در هنگام راه رفتن را کنترل میکند.
- کاهش نکروز (بافت مردگی) و همچنین قطع عضو را در پی دارد.
- از زخم شدن، تورم، تاول زدن و در نتیجه عفونت پا جلوگیری میکند.
- حرکت و سرخوردگی پا در کفش را کاهش میدهد.
- فشار وارد به یک منطقه از پا را برطرف میکند.
- بهبود تغییر شکل پا را به همراه دارد.
مزایای خرید و استفاده از کفش دیابتی
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت از برخی عوارض جانبی رایج دیابت رنج میبرند و بارها دچار سایش و پارگی پا میشوند. در میان این افراد آسیب اعصاب محیطی ناشی از دیابت یا همان پریفرال نوروپاتی دیابتی بسیار شایع است و باعث بی حسی پا و ایجاد مشکل برای پای آنها خواهد شد. تغییر شکل انگشتان پا، قوس پا، تورم و بسیاری دیگر از شرایط، باعث ایجاد مشکلات زیادی برای این افراد میشود. پینه بستگی کف پا یا انگشتان و میخچه نیز در افراد دیابتی بسیار شایع است. بدین منظور، افراد مبتلا به دیابت، باید دقت داشته باشند که عوارض دیابت دلیل شماره یک قطع عضو اندام تحتانی است و باید سعی کنند به بهترین نحو و با استفاده از کفش دیابتی از پاهای خود مواظبت کنند.
قیمت کفش دیابتی
قیمت کفش های دیابتی بسته به موادی که در آنها بکار رفته است، متغیر میباشد. در زمان انتخاب کفشهای دیابتی باید به مواردی مانند، جنس، نوع دوخت، نوع کفی، نوع زیره و.. دقت کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر از کفش مخصوص افراد دیابتی، میتوانید به سایت فروش کلینیک کاویان مراجعه کنید تا خریدی امن و مطمئن را تجربه نمایید.
ضروریت خرید جوراب دیابتی
جوراب دیابتی برای کاهش مشکلات ناشی از زخم پا طراحی شده است. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، بیماری دیابت از کاهش انسولین بدن به وجود میآید و به مرور زمان این کاهش انسولین بدن، موجب خواهد شد تا بافتهای ریز بدن تخریب شده و با ایجاد زخمهای دردناک و عفونی همراه شود. زمانیکه افراد دارای دیابت، با زخم پا مواجه شوند، طبیعتاً هرگونه افزایش رطوبت پا فشاری میتواند موجب وخامت زخم آنها شود.
در بیشتر جورابهای معمولی از مواد پلاستیکی و پلیمری بی کیفیت استفاده میشوند که به همین دلیل تنفس پا در این جورابها به راحتی اتفاق نمیافتد و در نهایت با تعریق مواجه خواهد شد. همین تعریق نیز موجب رشد باکتری و قارچ در جوراب و کفش شده و میتواند مشکلات جدی را برای افراد دارای دیابت به وجود بیاورد.
جوراب دیابتی به صورت یکپارچه طراحی شده است و کش ساق پا را ندارد. همچنین اکثر جورابهای معمولی، در ناحیهی انگشتان پا بافت زخیمی دارند که اگر پوست پای افراد دارای حساسیت باشد، به سرعت به زخم تبدیل خواهد شد. این جورابها به شکل دستکش طراحی شدهاند و انگشتان پا را از یکدیگر جدا میکنند که این کار موجب خواهد شد تا علاوه بر جلوگیری از تعریق و رشد باکتری، انگشتان پا به راحتی حداکثری برسند. استفاده از جوراب دیابتی در کنار کفش دیابتی، میتواند به افراد دارای دیابت در جهت حفظ سلامتی پا، اطمینان خاطر دهد.
جمع بندی
برای ساخت کفی طبی یا کفش متناسب با پای شما، ارزیابی و اندازهگیریها توسط متخصص انجام می شود تا اطلاعات لازم و نیاز های موجود مورد بررسی قرار گیرد. کفش های دیابتی نیز بر اساس نیازهای بیمار دیابتی ساخته و مورد استفاده قرار می گیرد.
مرکز تخصصی ساخت کفش طبی کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. جهت ردیابی مشکلات ارتوپدی، گزینش بهترین راه درمان، اسکن کف پا و سفارش و ساخت انواع کفی طبی با ما در ارتباط باشید.