روش‌های درمان و اصلاح اسکولیوز (بدون جراحی)

برای درمان اسکولیوز چه روش هایی وجود دارد؟ اصلاح اسکولیوز بدون جراحی چگونه است؟ در ادامه با ما همراه شوید تا بهترین روش های درمان و اصلاح اسکولیوز را بررسی نماییم.

ستون فقرات همه افراد به طور کاملا عادی دارای تو رفتگی و بیرون زدگی هایی است، اما گاهی اوقات و در بعضی شرایط از شکل عادی خود خارج می شود و به طرف چپ یا راست پیچ می خورد که اصطلاحا به آن اسکولیوز می گویند. میزان انحراف ستون فقرات در افراد مختلف متفاوت می باشد. یعنی ممکن است بسیار خفیف و در حدود 10 درجه و یا حتی بیش از 100 درجه یا در موارد بسیار شدید باشد. به طور معمول اسکولیز یا انحراف ستون فقرات با انحرافات کمتر از 40 درجه معمولا مشکلی جزئی است و به درمان نیازی ندارد، اما در موارد شدیدتر افراد نیاز به شروع انجام درمان، استفاده از کمربند مخصوص، عمل جراحی و انجام ورزش های مخصوص دارند.

مجموعه تخصصی ارتوز و پروتز کاویان کلینیک با 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید.
با ما در ارتباط باشید

علت ایجاد انحراف ستون فقرات (اسکولیوز)

 به طور قطعی علت اصلی ایجاد این عارضه در بزرگسالان مشخص نیست و تنها در 20% موارد علت اسکولیوز ایجاد شده مشخص می باشد که این دلایل عبارتند از: کوتاهی یک پا، فعالیت های ورزشی، وضعیت بد خوابیدن و ایستادن، زمینه های  مادرزادی، حمل اجسام سنگین، اختلالات عصبی و فعالیت های ورزشی. لازم به ذکر است که قرارگیری بدن در وضعیت ناصحیح (در هنگام نشستن و ایستادن)، گرفتن کیف در یک دست یا استفاده‌ ناصحیح از کوله پشتی و برخی آسیب دیدگی‌ها، از دیگر علل ایجاد اسکولیوز محسوب می شوند.

انواع اسکولیوز

با توجه به تفاوت علل ایجاد، انواع مختلفی از اسکولیوز را به ثبت رسانده اند. به علت اهمیت پیشروی این بیماری و تفاوت نحوه درمان، تشخیص نوع انحراف ستون فقرات بسیار مهم است؛ در ادامه به بررسی انواع اسکولیوز می پردازیم:

  • انحراف مادرزادی ستون فقرات: گاهی اوقات تعدادی از مهره‌ها از بدو تولد به درستی شکل نمی‌ گیرند و با رشد فرد، این مهره‌ها به طور ناصحیحی رشد کرده و باعث ابتلا به اسکولیوز می‌شوند.
  • اسکولیوز عصبی عضلانی: در برخی مواقع ابتلا به مشکلات مربوط به سیستم عضلانی یا عصبی همچون ابتلا به فلج مغزی، دیستروفی عضلانی یا کیست نخاعی باعث ایجاد انحراف در ستون فقرات خواهد شد.
  • اسکولیوز ایدیوپاتیک: ایدیوپاتیک به معنی این است که علت ابتلا مشخص نیست. درواقع استخوان‌ها، عصب‌ها یا عضلاتی که باعث انحنای ستون فقرات می‌شوند، سالم هستند و مشکل خاصی ندارند. این نوع انحراف ستون فقرات، شایع ‌ترین نوع اسکولیوز در بین بزرگسالان است، در حالی که در کودکان و خردسالان کمتر دیده می‌شود. پزشکان متناسب با سن فرد مبتلا به این بیماری، این نوع انحراف ستون فقرات را ممکن است اسکولیوز ایدیوپاتیک خردسالی، نوجوانی یا بزرگسالی بنامند.
  • اسکولیوز عملکردی یا غیرفعال: گاهی اوقات افراد مبتلا به کمر درد هستند و برای رهایی از این درد، کمر خود را به یک سمت خم می‌ کنند. البته لازم به ذکر است که در این مورد با حل مشکل پایه ‌ای، انحراف ایجاد شده نیز برطرف می ‌شود.
  • اسکولیوز سندرمیک: برخی افراد مبتلا به سندرم‌های عضلانی اسکلتی نظیر سندرم مارفان، نوروفیبروماتوز یا سندرم پرادر –ویلی ممکن است به انحراف ستون فقرات مبتلا شوند.
  • اسکولیوز تحلیلی یا دیژنراتیو: تحلیل دیسک ‌ها و مفاصل در ستون فقرات ممکن است باعث ایجاد انحراف در ستون فقرات شوند. این نوع انحراف معمولاً در افراد سالمند دیده می ‌شود.
  • اسکولیوز تراماتیک: در این مورد نیزشکستگی ستون فقرات یا آسیب ‌دیدگی‌های نخاعی باعث ابتلا به این نوع انحراف در ستون فقرات می ‌شوند.

درمان اسکولیوز

علائم اسکولیوز چیست؟

بیماری اسکولیوز (انحراف ستون فقرات) در اغلب موارد مورد ایجاد درد در بیمار نمی ‌شود و اکثر افراد به علت تغییر شکل غیرعادی کمر خود به متخصص ستون فقرات مراجعه می کنند. اگر اسکولیوز به موقع تشخیص نیابد و تشدید شود، موجب بیشتر شدن انحراف می شود و بدشکلی خود را بیشتر نشان خواهد داد. همچنین این بدشکلی ستون فقرات می ‌تواند باعث فشار بر روی برخی شاخه ‌های عصبی و حتی تمامی مهره‌های ستون فقرات شود. این بیماری اغلب در سنین نوجوانی و بلوغ ایجاد می شود، به همین علت ممکن است که والدین و خود فرد متوجه وجود این عارضه نشوند، چراکه کودکان در این سن معمولا خجالتی هستند و والدین پشت عریان آن ها را نخواهند دید تا متوجه مشکل شوند.

در صورت پیشرفت این عارضه، در موارد حادتر به نخاع فشار وارد می شود و می ‌تواند باعث عدم هماهنگی بین عضلات پا شود؛ بنابراین شخص نمی تواند به صورت نرمال راه برود. بالاتر بودن یکی از شانه‌ها یا یک طرف لگن، بالاتر بودن یکی از استخوان‌های کتف در بالای کمر نسبت به استخوان دیگر، چرخش قفسه سینه و ایجاد برآمدگی دنده‌ ای و به نظر رسیدن بلند‌تر بودن یکی از دست‌ها از دست دیگر، از دیگر علائم اسکولیوز به شمار می روند.

تشخیص اسکولیوز به چه صورت است؟

یکی از روش های تشخیص این عارضه، اندازه گیری زاویه کوب می باشد. پزشک زمانی که زاویه کوب بزرگتر از 10 درجه باشد بدشکلی را اسکولیوز (انحراف طرفی ستون فقرات) تشخیص می ‌دهد. زاویه کوب یکی از ساده ‌ترین و پرکاربردترین روش های اندازه‌ گیری اسکولیوز به شمار می رود، البته که بدون اشکال و اشتباه نیست. روش‌های تشخیصی متفاوتی برای اندازه‌گیری زاویه وجود دارد که متداول‌ ترین آنها را در ادامه معرفی می کنیم:

  • اسکولیومتر: دقت این روش اندازه‌ گیری پایین است و پزشکان مختلف در اندازه‌گیری یک ستون فقرات اعداد متفاوتی را گزارش می‌دهند.
  • پرتونگاری: این روش یک اندازه‌ گیری دوبعدی از یک عارضه سه بعدی است و چون در آن از امواج الکترومغناطیس استفاده می‌شود، کاربرد آن با محدودیت همراه است
  • اسکن سه بعدی: در این روش از اسکنری استفاده می‌ کنند که تصاویر متفاوت از بخش‌ های مختلف پشت بدن را در اختیار نرم افزاری می‌گذارد که به دقت زاویه کوب را آنالیز می ‌کند.

روش های درمان بدون جراحی اسکولیوز

روش های مختلفی برای درمان اسکولیوز وجود دارد و عموما وابسته به اینکه شدت انحراف و بیماری چقدر است، روش درمان را انتخاب می کنند. برخی از افراد جوان اصلا نیازی به درمان ندارند و تنها باید تحت مراقبت باشند. پزشکان برای بزرگسالان در ابتدا از روش های درمان غیر جراحی استفاده می کنند و سعی دارند جراحی را در گزینه آخر قرار دهند. در این شرایط اگر  اگر انحراف شدید باشد و سایر روش های درمان جوابگو نباشد، جراحی را تجویز می کنند. در ادامه روش‌ های اصلاح اسکولیوز خفیف (بدون جراحی) را معرفی خواهیم کرد.

استفاده از بریس‌ها

این روش درمان برای افرادی که ستون فقرات آنها کامل و بالغ نشده مؤثر است. کودک در حال رشد با زاویه انحراف ستون فقرات بین 25 تا 40 درجه، می تواند به عنوان درمان و پیشگیری از تشدید بیماری، از بریس استفاده کند. استفاده از بریس یا کمربند طبی برای افراد بزرگسال به عنوان یک روش درمانی محسوب نمی شود، چراکه در این افرد استخوان به صورت کامل شکل گرفته و امکان اصلاح شکل آن وجود ندارد و تنها برای کاهش کمر درد مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که بریس ها انواع مختلفی دارند، نکته قابل توجه انتخاب نوع مناسب و استاندارد بریس است. اگر بریس به طور مناسب انتخاب و منظم استفاده شوند، می توانند به خوبی کودکان مبتلا به اسکولیوز را درمان کنند.

درمان اسکولیوز با ورزش

یکی دیگر از روش های درمان اسکولیوز خفیف، ورزش کردن است. ورزش ها باید توسط متخصص برنامه ریزی شود و بیمار باید مطابق آن پیش برود تا علاوه بر تسکین درد، موجب قوام عضلات کمری شود. انجام حرکات ورزشی و فیزیوتراپی یکی از برنامه های مهم برای درمان اسکولیوز می باشد، توصیه های زیر می تواند در این راه به شما کمک کند. ورزش کردن بیماران مبتلا به اسکولیوز را در موارد کمک می ‌کند:

  • مستقل شدن بیمار در انحراف‌های خفیف تا متوسط ستون فقرات در دوران رشد
  • موثرتر شدن روش‌های اصلاحی
  • کاهش عوارض استفاده از بریس
  • جلوگیری از بروز اثرهای جانبی یا کاهش آنها
  • مکمل استفاده از بریس در انحراف‌های متوسط تا شدید در دوران رشد
  • پایداری انحنا و کاهش ناتوانی در بزرگسالان چه در صورت در حال پیشرفت بودن بیماری چه در صورت ثابت شدن میزان انحراف

مصرف دارو

علاوه بر روش های درمان فیزیکی، بیماران می توانند به کمک قرص‌ های مسکن و داروها به کاهش درد همراه با انحراف ستون فقرات کمک ‌کنند. علاوه بر این افراد مبتلا به عارضه انحراف ستون فقزات می توانند با مصرف مکمل های تقویتی مانند مکمل های کلسیم که منجر به استحکام بهتر استخوان های بدن می شوند، به درمان اسکولیوز کمک کنند.

تزریق در ستون فقرات

همانطور که در قسمت انواع اسکولیوز اشاره شد، انحراف ستون فقرات در برخی موارد باعث تحریک و یا فشار آمدن به عصب‌ های اطراف ستون فقرات می شود که در نهایت فرد دچار درد، بیحسی و احساس گزگز در پایین کمر تا انتهای پاها خواهد شد. در این شرایط، یکی از روش های مفید تزریق استروئیدها و بیحس کننده‌های موضعی در کمر است، اما اثر این تزریق‌ها فقط تا چند هفته یا چند ماه باقی خواهند ماند و معمولاً راه حل‌های درمانی بلند مدت محسوب نمی ‌شوند.

بهترین روش درمان اسکولیوز

بهترین دکتر درمان اسکولیوز 

در این مقاله خلاصه ای از عارضه انحراف ستون فقرات و روش های درمان بدون جراحی اسکولیوز گفته شد. در صورت مشاهده علائم و شواهدی از وجود اسکولیوز، لازم است که اقدامات پیشگیرانه که در مطلب گفته شد را راعایت کنید تا دچار وخامت و تشدید این بیماری نشوید. با مراجعه به مرکز پزشکی معتبر و دریافت بهترین مشاوره، می توانید از درد و انجام جراحی در امان بمانید.

مجموعه تخصصی ارتوز و پروتز کاویان کلینیک با 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید.
با ما در ارتباط باشید

بدون نظر

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *