درد کف پا نشانه چیست؟ در این مقاله ما را همراهی کنید تا علت درد کف پا و روش های درمان درد کف پا را شرح دهیم. درد در هر نقطه از کف پا بسیار آزار دهنده بوده و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. از آن جایی که علل مختلفی در ایجاد درد کف پا دخیل هستند، تشخیص صحیح آن به جهت درمان از اهمیت بالایی برخوردار است. پس از آشنایی با علل شایع درد کف پا در این مقاله، می توانید به کاهش علائم و درمان درد خود تحت نظر پزشک بپردازید.
مجموعه تخصصی ارتوز و پروتز کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. با ما در ارتباط باشید
علل و دلایل درد کف پا
علل مختلفی موجب درد در کف پا می شوند که می توان آن ها را به دو دسته دردهای راجعه و دردهای ناشی از بیماری در خود پا تقسیم بندی کرد که در زیر به شرح بیماری های خود پا که منجر به ایجاد درد در کف پا می شوند خواهیم پرداخت:
فاسیای کف پا
یکی از شایع ترین علت درد در ناحیه کف پا، التهاب در رباط کف پا یا فاسیای کف پا می باشد. دلایلی نظیر ایستادن به مدت طولانی، افزایش ناگهانی سطح فعالیت و استفاده از کفش های نامناسب، موجب کشیدگی بیش از حد فاسیای کف پا شده که اغلب منجر به خارپاشنه نیز می شود. به طور معمول این درد در صبح و در صورت عدم فعالیت تشدید خواهد شد. این عارضه علائمی از جمله تورم و درد در قسمت تحتانی کف پا را به همراه دارد که پس از تشخیص بیماری توسط پزشک، می توان با کمپرس گرم یا سرد، ورزش های سبک و کشش ملایم، درد ناشی از فاسیای کف پا را کاهش داد.
کف پای صاف
افرادی که کف پای آن ها کاملا بر روی زمین قرار گرفته و فاقد انحنا در کف پا هستند، ممکن است با درد در کف پا مواجه شوند. به طور کلی کودکان در هنگام تولد، کف پای صاف دارند و به تدریج و پس از رشد، انحنا در کف پای آن ها شکل می گیرد، اما این انحنا حدودا در 30 درصد افراد شکل نگرفته یا فرد به دلایلی اعم از فرآیند افزایش سن، وارد آمدن بیش از حد فشار به پا، آسیب دیدگی و بارداری به این عارضه دچار خواهد شد. برخی از افراد به دلیل کف پای صاف هیچ گونه احساس ناراحتی نخواهند کرد، اما احتمال درد کمر، زانو و خستگی سریع پا در اکثر افراد دچار این عارضه وجود دارد. این دسته از افراد که دچار درد ناشی از صافی کف پا هستند، می توانند با تهیه کفش و کفی های طبی و برخی تمرینات حرکتی به کاهش و رفع درد خود کمک نمایند. در صورتی که قصد دارید از وجود صافی کف پا اطمینان یابید، پا را در یک ظرف آب قرار داده و سپس بر روی سطحی صاف نظیر مقوا بگذارید. هر چه بر روی مقوا نقاط بیشتری از پا به جا مانده باشد، صافی کف پا بیشتر خواهد بود.
پوشیدن کفش نا مناسب
کفش نقش مهمی را در سلامت پا و احساس ایجاد شده در پا ایفا می کند. یکی از مهم ترین عللی که منجر به درد در کف پا می شود، استفاده از کفش های نامناسب، خصوصا کفش های تنگ و کفش های دارای سطح حمایت کم از انحنای کف پا می باشد. اهمیت پوشیدن کفش های طبی در ایستادن به مدت طولانی و فعالیت های ورزشی نظیر پریدن بیشتر است. کفشی مناسب است که علاوه بر حفاظت از پا، سطح قوس مناسبی داشته و نرم و راحت باشد.
گرفتگی در پا
اسپاسم یکباره و غیر قابل کنترل در عضلات پا، منجر به گرفتگی پا خواهد شد که ممکن است سبب درد در هر نقطه از کف پا شود. در برخی از افراد این درد پس از چند ثانیه برطرف شده و در برخی به مدت طولانی ادامه خواهد داشت. دلایلی نظیر خستگی، سفت شدن عضلات، کاهش گردش خون، رژیم غذایی و از دست دادن آب بدن، می تواند منجر به گرفتگی پا و نهایتا درد در کف پا شود که در صورت تکرار مکرر این عارضه، باید به پزشک مراجعه شود. درمان هایی مانند استفاده از کفش های مناسب، تمرینات ورزشی، نوشیدن آب به مقدار زیاد و گرما درمانی به کاهش وقوع این عارضه و درد ناشی از آن کمک خواهد کرد.
پای ورزشکار یا تینه آ پدیس
این بیماری به نوعی عفونت قارچی اطلاق می شود که معمولا بین انگشتان پا ایجاد شده و استفاده از کفش های تنگ و قرار داشتن پا در مدت طولانی در شرایط مرطوب، علت بروز آن می باشد. از علائم این بیماری می توان به سوزش، گزگز کردن پا، خارش و درد در کف پا اشاره کرد. شستن پاها با آب و صابون، پوشیدن جوراب نخی و تمیز، خسته نگه داشتن پا و به طور کلی رعایت مناسب بهداشت، مشکل پای ورزشکاران را درمان می کند. در صورت عدم درمان با روش های ذکر شده، بیمار ملزم به استفاده از داروهای ضد قارچ تجویز شده توسط پزشک می باشد.
سندروم تونل تارسال
در افرادی که مدت زمان طولانی بر روی پاهای خود می ایستند، احتمال ایجاد سندروم تونل تارسال وجود دارد. گرفتگی عصب درشت نی در عبور از تونل تارسال این عارضه را ایجاد می کند. از علائم این بیماری، می توان بی حسی، سوزن سوزن شدن و درد کف پا را نام برد که این علائم ممکن است از پاشنه تا انگشتان پا را درگیر کنند. استراحت، کمپرس یخ، بستن محکم پا با بانداژ، استفاده از کفش اصلاحی و ابزار ارتوپدی و فیزیوتراپی به درمان این درد کمک خواهند کرد.
تاندونیت تیبیال خلفی
یکی از مشکلات شایع پا، اختلال تاندون تیبیال خلفی می باشد که التهاب و پاره شدن تاندونی پشتی تیبیال این عارضه را ایجاد می کند. این بیماری که بیشتر در نتیجه ورزش هایی نظیر تنیس و فوتبال و آسیب دیدگی هایی مانند زمین خوردن رخ می دهد، سبب درد در کف پا خواهد شد و در صورت ایستادن به مدت طولانی، درد تشدید می شود. عدم درمان و ادامه داشتن این مشکل، صافی کف پا را ایجاد خواهد کرد. بنابراین پس از اطمینان یافتن از وجود این عارضه، به درمان آن بپردازید و از عوارض ناشی از آن پیشگیری نمایید. روش های درمان تاندونیت تیبیال خلفی عبارتند از: تمرینات حرکتی، استفاده ز ارتزها و بریس های مچ پا، یخ درمانی، استراحت، فیزیوتراپی و پوشیدن کفش و کفی های طبی.
شکستگی استخوان پا
شکستگی ناشی از فشار در استخوان پا، از دیگر علل درد کف پا می باشد. افزایش یکباره سطح فعالیت، دویدن و پریدن، به دلیل وارد کردن فشار بیش از حد به استخوان کف پا منجر به شکستگی می شود که درد زیادی را در کف پا ایجاد خواهند کرد.
متاتارسالژی
عوامل متعددی نظیر فعالیت های شدید، پوشیدن کفش های پاشنه بلند و تنگ، اصافه وزن، شکستگی های استرسی و نورومای مورتون سبب ایجاد این بیماری خواهند شد که علائمی مانند درد کف پا، بی حسی انگشتان پا و احساس وجود سنگ ریزه در کفش را به همراه دارد. با کمک پوشیدن کفش های طبی به همراه کفی مخصوص، استراحت و کمپرس یخ روی قسمت آسیب دیده، می توان درد ناشی از متاتارسالژی در کف پا را کاهش داد. درد در کف پا می تواند ناشی از بیماری و درد در سایر نقاط بدن باشد که اصطلاحا به آن رادیکولر گفته می شود. رایج ترین علل این دردها شامل موارد زیر می شوند:
- دیسک کمر و گردن
- بیماری و درد در زانو
- آسیب ها و بیماری های لگن
- بیماری MS
- بیماری های درگیر کننده سیستم عصبی مرکزی
تشخیص علل درد کف پا
برای اطمینا از علت درد کف پا، توصیه می شود که جهت معاینه کف پاهایتان به یک کلینیک ارتوپدی معتبر مراجعه کنید. پزشک ارتوپد به بررسی آسیب ها، التهاب و درد کف پا می پردازد و در صورت نیاز ممکن است تست عصب و عضله را برای شما تجویز کند. همچنین روش های دیگری از جمله MRI، عکس برداری با اشعه ایکس، سونوگرافی و سی تی اسکن به تشخیص علت درد کف پا کمک می کند. پزشک به کمک سی تی اسکن، آرتروز، عفونت، مشکل بافت نرم و تغییر شکل استخوان را در پای شما بررسی خواهد کرد. همچنین تصویر برداری توسط اشعه ایکس داده هایی نظیر عفونت، آرتروز و تغییر شکل استخوان به دلیل شکستگی را به پزشک می دهد. سونوگرافی نیز برای تشخیص آسیب رباط ها، غضروف و تاندون و بیماری های نظیر خارپاشنه، سندرم تونل تارسال، متاتارسالژی و … به کار گرفته می شود. در صورتی که پزشک احتمال عارضه های متاتارسالژی، خارپاشنه، سزاموئیدیت، سندروم تونل تارسال و … را بدهد با کمک ام آر آی از وجود این عارضه ها در پای شما اطمینان حاصل می کند و به درمان بیماری شما می پردازد.
روش های درمان درد کف پا
پس از مراجعه به پزشک ارتوپد، بهترین روش درمان برای بهبود درد پای شما تجویز می شود. با این وجود گزینه های زیر به شما در این زمینه کمک خواهند کرد:
- پوشیدن کفش طبی به همراه کفی مناسب: کفش های طبی و استاندارد، به درمان و کاهش بسیاری از دردهای کف پا کمک خواهند کرد. همچنین استفاده از این کفش و کفی ها، علاوه بر حفاظت از انحنای پاها، از ایجاد بسیاری از بیماری ها پیشگیری خواهند کرد. در صورتی که به دنبال بهترین مرکز ارتوپدی برای تهیه کفش و کفی طبی می گردید، می توانید به کلینیک کاویان طب مراجعه نمایید و از محصولات باکیفیت این مجموعه بهره مند شوید.
- تغییر سبک زندگی: بهتر است بدانید که تغییر سبک زندگی، کمک بسیاری به دردهای پای شما خواهد کرد. بنابراین می توانید با تغییر سبک زندگی خود، به سلامت هر چه بیشتر بدن از جمله پاها کمک نمایید.
- کاهش وزن: از آن جایی پاها وزن بدن را متحمل می شوند، اضافه وزن منجر به مشکلات بسیاری در پا خواهد شد. با کاهش وزن، فشار وارده به پا کم شده و درد ناشی از بیماری های مرتبط با اضافه وزن شما بهبود خواهد یافت.
- اصلاح حالت بدن: بسیاری از افراد به حالت بدن خود توجه نمی کنند، در صورتی که با بهبود حالت بدن به هنگام ایستادن و نشستن، وزن و فشار وارده بر روی هر دو پا تقسیم شده و به تبع آن دردهای کف پا بهبود می یابد.
از دیگر روش های کمک کننده به درمان کف پا، می توان به فیزیوتراپی، ماساژ درمانی و جراحی اشاره نمود.
نتیجه گیری
درد کف پا بسیار آزاردهنده بوده و ممکن است زندگی فرد را مختل کند. اطلاع از دلیل ایجاد درد کف پا، به درمان آن کمک بسیاری خواهد کرد. بنابراین ابتدا به پزشک ارتوپد مراجعه کرده و سپس با استفاده از روش هایی نظیر فیزیوتراپی، کفش و کفی های طبی و تغییر سبک زندگی به بهبود دردهای کف پای خود کمک نمایید. شما می توانید بهترین و با کیفیت ترین کفش های طبی را از کلینیک کاویان طب تهیه نمایید.
مجموعه تخصصی ارتوز و پروتز کاویان کلینیک با بیش از 10 سال سابقه در زمینه ساخت انواع اعضاء مصنوعی و کمک حرکتی همراه شما عزیزان خواهد بود. برای مشاوره رایگان با شماره 91008881 -021 در ارتباط باشید. با ما در ارتباط باشید